Juharszirupos-diós torta

2010-12-03

sponsored links


Na szóval, kicsit eltûntem mostanában, de most visszatérek. Ezt a tortát több mint egy hónapja sütöttem szülinapra. Martha Stewart receptje alapján készült.Õ kis cupcake-et csinált belõle, de szülinapra már csak nem nyomok az ünnepelt orra alá holmi cupcake-et. Ezért megsütöttem a tésztát egy tortaformában. Elõször féltem, hogy kevés lesz a mennyiség, de mire elkészült, lett belõle egy óriási torta, pedig azt az adagot csináltam ami az eredeti receptben van. Kicsit féltem, hogy nem fog ízleni a többieknek, meg hogy nem fog elfogyni, elvégre csak négyen voltunk, de tévedtem. Mire elvonultak a vendégek 3 szeletnyi maradt a tálon belõle. Ez azért jelent valamit. Mármint nem azt, hogy ilyen lehengerlõ szakács vagyok, hanem hogy finom a süti :-)

Tészta:
2 és 3/4 bögre liszt átszitálva
1 teáskanál sütõpor
1/4 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
22 dkg vaj
1,5 bögre cukor
3 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 bögre tej
1,5 bögre durvára tört dió

Krém:
3 nagy tojás sárgája
1 bögre juharszirup
22 dkg vaj

A lisztet, sütõport, sót, fahéjat összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és továbbkutyuljuk. Ezután a lisztes keveréket, illetve a tejet felváltva hozzákeverjük kis adagokban, ügyelve arra, hogy a liszttel kezdjük az adagolást és azzal is fejezzük be. Hozzáadjuk a diót és elkeverjük.
Én 180 fokon sütöttem kb. 40 percig, de ez sütõtõl függ, mint tudjuk, ezért ellenõrizzétek tûpróbával.
A krémhez a sárgákat kb. 5 percig habosra keverjük. A juharszirupot egy edényben, feltesszük közepes lángra kb. 15 percig. Kicsit hagyjuk hûlni, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgához, ezután további 4-5 percig keverjük. Kis adagokba hozzáadjuk a vajat és további 4-5 percig keverjük a mixerrel.
Én a tésztába és a krémbe is tettem diót.

Recept nyomtatása

Folytats a blogon ... anihami.blogspot.com/2010/12/juharszi...

sponsored links

Keres?s