Japán sushi, gyertyafény és vietnami cr?me br?lée
sponsored links
Léteznek olyan ártalmatlannak tûnõ édességek, amikbõl ránézésre akár három tányérral is meg tudnánk dézsmálni, olyan kicsinek tûnnek. De aztán az elsõ piciny tálka utolsó elõtti falatja már kifog rajtunk, és hálásan gondolunk arra, aki feltalálta a lapos kis cr?me br?lée-formácskát. Merthogy ebbe nem fér sok, de az pontosan annyi lesz, amennyi épp ráteszi a pontot az i-re. Mert olyan finom!
Említettem már, hogy Ázsia konyhái közül az ismert történelmi behatások által csupán a vietnami mutat fel az európaihoz való némi közelítést. Ennek szerintem sokan örülnek, hisz az ázsiai édességek - legyen az Indiában, Thaiföldön vagy Indonéziában -, túl édesek, sziruposak, a mi szájízünk szerint szinte élvezhetetlenek. A hosszantartó francia uralom azonban átváltoztatta a vietnami desszertek világát is, így olyan fantasztikus, már-már fúziós dolgok születhettek, amelyek minden jobbravaló séfnek is büszkeségére válhatnának.
Ilyen a cr?me br?lée, a franciák égetett krémje, mely tej helyett kókusztejbõl készül és bõven van benne egzotikus alapanyag. A híres, de nálunk kevésbé elérhetõ kaffir lime (vad citrom, latinul: citrus hystrix) héját és levét illene beletenni, ennek hiányában én szárított kaffir lime levelet áztattam benne, és persze bõven tettem bele frissen facsart zöldcitromlevet is. A tetejére a hagyományos kristálycukor helyett muscovado cukrot szórtam, ami ugyan a benne rejlõ nádszirup miatt sehogyan sem akarta magát megégetni (ezt valóban kihagytam a számításból), viszont egyedi ízével rendkívül finom volt!
Aki szokott cr?me br?lée-t készíteni, az nyugodtan készítse azokkal az arányokkal, ahogy megszokta, ha az neki bevált - nekem most így esett jól. Csupán a kaffir lime leveleket és a citromlevet alakítsa ízlése szerint. Aki még tovább szeretné fokozni az egzotikumot, belefõzhet a tejbe még egy szál citromfüvet is, attól még fantasztikusabb, citromosabb lesz!
Ez a krém elég sûrû lesz a tejszíntõl és a kókusztejtõl, ezért nem kell sokáig a sütõben tartani. (120 °C-on 20-25 perc teljesen elég, különben tojáskocsonya lesz belõle, persze úgy is nagyon finom:) Különben is úgy az igazi, ha belül épphogy nem folyik és egy picit krémes marad!
És mi után ettük?
Stílusosan összeállítottunk egy sushitálat - na, ez még nem saját gyártmány, de elõbb-utóbb én is elmegyek egy sushitanfolyamra:-). A vacsorához lekucorodtunk a szõnyegre a kanapé melletti kis asztalhoz, és ugyanazt a pózt vettük fel, akárcsak a japánok étkezés közben. Meghitt gyertyafény mellett falatoztunk, zenét hallgattunk, beszélgettünk, közben japán mateteát kortyolgattunk - azért késõbb kipukkant egy flaska jófajta vörösbor is. A végén pedig jött a finom, remegõs desszert:-))
Cr?me br?lée vietnami módon
100 ml tejszín (30%-os)
200 ml kókusztej
1 maréknyi kaffir lime levél (kb. 15 levél)
1 db zöldcitrom reszelt héja
5 db tojássárgája
2 db tojásfehérje
(vagyis 2 db tojás és 3 db tojássárgája)
80-90 g cukor (barna nádcukor)
3-4 ek zöldcitromlé
A tetejére
barna nádcukor vagy muscovado cukor
Egy kis lábasban felforrósítom a tejszínt a kókusztejjel, beleteszem a kaffir leveleket, a cukrot és a zöldcitrom reszelt héját. Ha felforrt, félrehúzom, és lefedve állni hagyom félórát, kétórát, vagy amennyi idõ van rá, de hosszabb idõnél már hûteni kell. Minél tovább áll, annál jobban átveszi az aromát. Ha semmennyi idõnk sincs, akkor több kaffirlevelet tegyünk bele.
A sütõt légkeverésen 120 °C-ra elõmelegítem. Egy tálba teszem és villával kissé felverem a tojásokat, majd beleöntöm a tejszínes masszát. Annyi zöldcitromlével ízesítem, hogy kellemes legyen, akkor egy finom szûrõn átszûröm a lábasba.
A krémet vízfürdõben kell megsütni. Ehhez a sütõ középsõ rácsára teszek egy tepsit, belehelyezek négy lapos, tûzálló tálkát. (Ha ilyenünk nincs, akkor magasabb szufléforma is megfelel, viszont akkor tovább kell sütni.) A formákba öntöm a masszát, majd a tepsi aljára annyi vizet öntök, hogy félig ellepje a formákat és 20-25 percig sütöm, amíg a krém épphogy összeáll. Akkor óvatosan kiveszem a formákat, és ha még kocsonyás lenne a krém, akkor az a benne lévõ maradék hõtõl megszilárdul. Hagyom kihûlni, akkor megszórom cukorral és a tetejét megkaramellizálom.
4 tálkányi /