Indiai spenót gombócok - Anyukám névnapjára

2008-06-27

sponsored links

Kár a naptárhoz nyúlni, abból nem derül ki anyukám neve, mert nem magyar naptárban kell kutakodni. A részletek:

 

Anyukám azt kérte névnapi ajándékba, hogy fõzzek. Megkönnyítve ezáltal jócskán a dolgom. Az elkövetkezendõ három recept az ez alkalomból elkészült mûveket vonultatja fel. Lettországban, a németekhez hasonlóan az ünnepelt viszi a munkahelyre a kollégáknak figyelmességbõl szánt finomságokat. Ez alkalommal készült sós és édes is. De kezdjük az elején egy sóssal.

Még mindig tart a spenót szezon (legalábbis itt északon biztosan), s bár e blogon mostanság jócskán elszabadulnak a spenótos dolgok ? lassan akár át is nevezhetnénk magunkat spenótos borjúvá és a lilát zöldre cserélhetnénk ? és nekem valami ellenállhatatlan vonzódásom ehhez a zöldséghez, így marad a spenótos recept áradat.

Anyukám munkahelyén most jártam elõször. A siker nem maradt el, a kollégák örülnének ha napi szinten fordulnék meg, valami finomsággal a szatyromban. Meggondolandó, mert a fényképezéshez ilyen jó kellékekkel és díszlettel ellátott helybe idestova még nem futottam bele.

 

Az eredeti recept 2007 novemberében az Olive hasábjain jelent meg, de itt is megtalálható.

 

Indiai spenót gombócok

 

Hozzávalók:

500 g spenót (apróra vágott, kissé megpárolt lásd a részletek itt)

170 g (gram/besan) liszt

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma (tört)

1 tkanál római kömény

1 tkanál koriander

kis olaj (éljen az olíva)

  

Az öntethez:

2 tkanál fekete v. barna mustármag

egy marák koriander vagy cury levél

2 gerezd fokhagyma (tört)

1 tkanál kurkuma

1-2 apróra vágott chili paprika

250 g (görög) joghurt

 

Komolyra véve a szót, én a pontosság és az igényesség híve vagyok. Ha valamit készítünk, azt a kellõ és jó minõségû alapanyagokból kiindulva érdemes elkészíteni. Ám ezúttal a gram liszt beszerzése felvállalhatatlan nehézségekbe ütközött, így a sima mezei liszthez folyamodtam. Az eredmény így is nagyon ízletes lett, de egy igaz gourménak a szíve, hasa és esze is zokogott volna fájdalmában.

A spenótot a liszttel, hagymával, fokhagymával, római köménnyel, korianderrel és egy nagy csipet sóval elkeverem. Ha szükséges ? ez a spenót lédússágától függ ?adok hozzá több lisztet vagy vizet. A kezemet benedvesítem és a keverékbõl dió nagyságú gombócokat készítek.

A szószhoz, kis olajt hevítek fel egy serpenyõn, melyben elõször a mustár magokat pirítom meg, hagyom hadd pattogjanak egy picit a drágák (én fele-fele arányban használtam a barnát és a feketét), majd a curry levelet, fokhagymát, kurkumát és a chilit is hozzáadom. Átsütöm, a kurkuma színe besötétedik és a fokhagyma is látványosan állagot vált, innen tudom, hogy kész. Ekkor levesem a tûzrõl és kissé állni hagyom mielõtt elkeverem a joghurttal.

Egy mélyebb serpenyõben vagy ha esetleg van, akkor wokban félig elsüllyesztett állapotban az olajban 6-8 percig sütöm a spenót gombócaimat. De csak óvatosan! 6-8 perc sok idõ, nem akarom rögtön aranybarnává változtatni õket, mert akkor a belsejük még nyers marad.

Az eredeti recept szerint nan kenyérrel tálalandó. Hát ennek a kenyérnek a receptjével még lógok, pedig már jó ideje fontolgatom a publikálását. 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... afonyasborju.blog.hu/2008/06/27/anyuk...

sponsored links

Keres?s