Indiai

2009-11-11

sponsored links

Gyakran készül nálunk Chili Vanilia féle aloo gobi(megpróbálom ide linkelni az eredeti receptet nem biztos, hogy összejön a

Ez a mostani, nem pont ugyanaz volt, mert pl. nem csak karfiollal és krumplival készült, hanem került bele egy kis brokkoli és sárgarépa is. A fûszerezésben is eltértem, a mustármag egyszerûen eltûnt(!!!), a koriander épp kifogyott és csak nagyon kevés chilit tettem bele a garam masala, a római kömény és a kurkuma mellé.
Ehhez az india zöldséges egytálhoz kellett még valamilyen köretet készítenem. Egyértelmûnek tûnt a rizs, de nem igazán volt kedvem hozzá, aztán eszembe jutott a Szakácsok könyvében láttam naan receptet.
Ha nem számítjuk a kelesztési és pihentetési idõt, nem hosszabb az elkészítése, mitha rizst fõztem volna hozzá és mennyivel jobb volt így!

Naan

Hozzávalók:

- 150 ml víz (22 fokos - én nem mértem meg a víz a hõfokát, kicsit langyos volt)
- 5 gr friss élesztõ
- 250 gr liszt
- 50 gr joghurt
- 1/2 ek só
- 3/4 ek sütõpor
- olaj vagy olvasztott vaj a gyúráshoz

Egy tálba öntjük a vizet, a liszt felét, és az élesztõt. Villával jól elkeverjük és meleg helyen letakarva kelesztjük 30 percig. Ezután mehet bele a joghurt, a maradék liszt, a sütõpor és a só. Összedolgozzuk és egy puha, ragacsos gömböt kapunk belõle. Csorgassunk rá 2 ek. olajat vagy vajat és passkoljuk át vele a gömböcünk felületét, majd még pihentessük 15 percig.
Ezután kapjon még egy ek. olajat/vajat, és egy olajozott munkalapon könnyedén dagasszuk 30 mp-ig, aztán megint pihenhet a tálban 15 percig. Újabb dagasztás következik kb. 1 percig, majd osszuk 4 felé (én 8 felé osztottam, így kisebbek lettek, de a sütésnél jobban tudtam bánni velük), szórjuk meg liszttel és pihenjen még 5 percig. A sütés wokban történik, azt most kell felmelegíteni közepes lángon. Nyújtsuk 3mm vékonyra a sütni kívánt tésztadarabot (én kézzel húzkodtam, mint a lángost) és tegyük a wokba, kenjük meg a tészta tetejét olajjal/vajjal majd fedjük le. Ez nagyon lényeges, mert én az elsõ kör naant elfelejtettem lefedni és nem is lett az igazi a külleme, bár ízre oké volt. Akkor jó, ha elkezd kicsit pufisodni, hólyagosodni és barnulni az alja. Ha már ilyen, megfordíthatjuk és kb. 1 percig süssük a másik oldalát is.
Így olvasva esetleg hosszadalmasnak tûnhet, de valójában nem az. Érdemes kipróbálni!

Folytats a blogon ... gazrozsa.blogspot.com/2009/11/indiai....

sponsored links

Keres?s