Húsvéti sonkás pite

2009-04-25

sponsored links

Kaptunk a dunafalvi Mamától egy szép darab falusi sonkát. Húsvétra megfõztem, hozzá tejszínes tormakrémet, sonka fõzõlevében fõtt tojást, Piszke-féle orosz reteksalátát, és fonott kalácsot ettünk. Nyamm.

 

Viszont még egy-két nap után is maradt kb. 30 dkg a sonkából, és féltem, hogy ráununk, ami nem lenne etikus egy városban élõtõl egy ilyen tiszta, jó levegõn éldegélõ malacka irányába, értelmetlenül halt volna meg szegény.

 

Szóval ki kellett találni valami újjászületést a húsnak, és én Stahl Judit füstölt sonkás pitéje mellett döntöttem az Enni jó! c. könyvbõl. Csak annyit variáltam rajta, hogy a töltelékbõl fele adagot készítettem, és a 18 cm-es kapcsos tortaformában készítettem el. Nemrégiben rátaláltam ERRE a quiche-hez való tésztára, amiben nagyon megtetszett, hogy nem az a gyomrot megterhelõ, szalonnás típus, így inkább ezt vetettem be. Mivel elõ kell sütni, így az elkészítési mód is változott egy kicsit, de nem vészesen.

 

Szóval a hozzávalók egy kisméretû formához (normálhoz dupla mennyiség):

A töltelékhez:

  • 1 ek olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 25 dkg apró kockákra vágott, füstölt, fõtt sonka
  • 1 csomag apróra vágott friss petrezselyem
  • 2 tojás
  • 1 tk mustár (dijoni, ill. nálam, mivel a sonka kissé sós volt, inkább mézes)
  • 2 dkg reszelt sajt

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

A tetejére:

  • szezámmag

 

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet, sót és a felkockázott hideg vajat robotgépben nedves homok állagúra aprítottam, majd hozzáadtam a tojást, még egy kicsit ráküldtem a gépet és máris kész lett a ruganyos tésztám, ezt deszkán egy-két mozdulattal átgyúrtam, gombóccá formáztam és nejlonzacskóban egy órára a hûtõbe raktam.
  2. A sütõt elõmelegítettem légkeveréses 170 C-ra, a forma alját kibéleltem sütõpapírral, oldalát pedig kivajaztam.
  3. A töltelékhez a hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a sonkát és 1-2 percig pirítottam. Lehúztam a tûzrõl, hozzákevertem a petrezselymet, majd, amikor már langyosra hûlt, a sajtot, illetve a mustáros-tojásos keveréket, amihez elõször elhabartam 1 tojást, annak felét félreraktam a lekenéshez, a maradék félhez még hozzáütöttem 1 tojást és a mustárral kikevertem.
  4. A tésztát elharmadoltam. Egy adagot a forma aljára simítottam, megszurkáltam villával. A második harmadból az oldalára 3 cm magas peremet nyújtottam. A tésztát 10 percig elõsütöttem.
  5. Aztán belesimítottam a tölteléket, a tésztaperem szélét lekentem tojással, hogy hozzátapadjon az utolsó harmadból nyújtott kör, aminek a közepére szelepként lyukat vágtam. A tésztafedõt is lekentem tojással és megszórtam szezámmaggal. 20 perc alatt készre sütöttem.

Tejföllel és vinaigrettes jégsalátával tálaltam.


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/04/25/H...

sponsored links

Keres?s