Húsvéti répatorta olívaolajjal
sponsored links
Tegye fel a kezét az, aki reggelente, sõt nagyon gyakran éjjelente is arra ébred, hogy zsibbadnak az ujjai, vagy akár az egész keze, esetleg mindkettõ. Ismerõs? Amikor már második hónapja rendszeresen visszatér a kínzó zsibbadás, sõt nappal is folyamatosan zsibbadnak az ujjbegyek akkor elkezd az ember kételkedni benne, hogy minden egyes alkalommal elfeküdte volna a kezeit, vagy huzatot kapott volna? Karpális csatorna szindróma, vagyis kéztõalagút szindróma a neve ennek a nyavajának. Sokáig el lehet vele éldegélni, de nem muszáj elviselni, vannak rá gyógymódok. Nem akarok orvososdit játszani, ezért inkább belinkelem a számomra legszimpatikusabb oldalakat, ahol további információkat találhat az akit esetleg érint, vagy egyszerûen kíváncsi rá, hogy mi ez, hogyan alakul ki, és hogyan lehet megszabadulni tõle.
Joggal kérdezhetitek most, hogy oké, de ennek mi köze a répatortához? Nem sok. De amikor megtudtam, hogy mikor mûtenek, azonnal elkezdtem felkészülni, elõfõzni, elõsütni, szervezkedni, és egyebek. Többek között répatortát is sütöttem az ínységes idõkre, amikor egy kézzel kell boldogulnom itthon. És tényleg....még egy zsemlét sem tudok félbevágni balkézzel, egy szelet húst megsütni még igen, de felvágni már nem. Kedvem lenne pl.egy fonott kalácsot sütni, de egyedül, egy kézzel nem megy . Még sínbe vagyok kötözve, az ujjaim még fájnak minden mozdulatra, használhatatlan a kezem, egyedül a betûket tudom nyomkodni a mereven behajló középsõ ujjammal. Na de ma elõvettük a lefagyasztott répatortát, és bekenegettük, megdíszítettük, megvágtuk! Micsoda vígasz, micsoda gyógyír!:o)
Húsvéti répatorta olívaolajjal
- 150 ml olívaolaj*
- 4 egész tojás
- 15 deka nádcukor
- 20 deka tisztított darált mandula
- 10 deka durvára darált dió**
- fél citrom leve és héja
- 1 csipet só
- 30 deka finomra reszelt sárgarépa
- 1 tk borkõsav
- 1 tk szódabikarbóna
Az olajat és a tojásokat botmixerrel elkeverem, hozzáteszem a cukrot és addig keverem tovább, amíg elolvad a cukor. Hozzáreszelem a citromhéjat, belecsavarom a citromlevet, csipetnyi sót is szórok bele, és elkeverem benne a reszelt répát. A dió-mandula keverékben elvegyítem a szódabikarbónát és a borkõsavat, majd a tojásos keverékhez vegyítem. Egy 22cm-es sütõpapírral kibélelt csatos formába öntöm a tésztát és 170°C fokos sütõbe tolom (hõlégkeverésnél) 10 perc múlva 160°C fokra állítom a sütõt, és még kb. 50 percig sütöm a süteményt. Nem árt csinálni egy tûpróbát, mert aránylag vastag a tészta ebben a kicsi formában. 10 percig még a formában hagyom hûlni, majd leszedem róla a forma peremét. Mint szinte minden répatortát, ezt is jó teljesen kihûlni hagyni és másnap megvágni, de a fagyasztást is jól bírja, mint ahogy a példa is mutatja.
A mázhoz az alábbiakat simára keverem, és balkézzel bénáskodva bekenem vele a sütit.
- 25 deka Philadelphia krémsajt
- kevés cukor
- pár csepp citromlé
*Az olajtól nem kell tartani, pláne akkor nem, ha egy közepesen erõs aromájú olívaolajat használunk. Nem lesz átütõen, vagy taszítóan olívaolaj ízû a sütemény, hanem egy kellemes fûszeres aromát kap, ami abszolút nem válik hátrányára, mellesleg a legtöbb, olajjal készült tészta tapasztalatom szerint még másnap és harmadnap is frissebbnek hat és puhább, mint ami vajjal készült. Az olaj mennyiségétõl sem kell visszariadni, elvégre a legtöbb répatortához 20-25 deka vajra van szükség, sõt dupla ennyi cukorra is.
**A diót aprítógépben lehet durvára darálni, vagy nagy türelemmel deszkán a késsel addig aprítani, amíg durva morzsás lesz. A hagyományos tekerõs darálóban túl finom lesz a dió.
***A borkõsavat és a szódabikarbónát valószínûleg kiválóan lehet helyettesíteni 2 csapott teáskanálnyi sütõporral. Mindegyiknek az a funkciója, hogy megemelje és lazítsa a tésztát.
***A borkõsavat és a szódabikarbónát valószínûleg kiválóan lehet helyettesíteni 2 csapott teáskanálnyi sütõporral. Mindegyiknek az a funkciója, hogy megemelje és lazítsa a tésztát.