Házi gyros szerintem

2008-07-16

sponsored links

 

 

Nos ez inkább csak egy ötlet a mindennapokra.

Nem nagy különlegesség, nem nagy ördöngösség. Viszont, amikor éppen nem tudjuk mit is fõzzünk, akkor remekül beválik ebédnek, vacsorának egyaránt.

HOZZÁVALÓK:

50-60    dkg sertés szûz vagy filézett csirkecomb

A hús pácolásához:

Kotányi gyros fûszerkeverék (írhatnék fûszereket is, de ez tényleg nagyon jó cucc), olaj

Tálaláshoz:

Pita (Most már mindenhol kapható, én arab boltban szoktam venni és lefagyasztom.)

Paradicsom

Jégsaláta

Lilahagyma

Tzatziki: 1 doboz joghurt, 1 doboz tejföl, 1 nagy kígyóuborka, 2-3 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, kapor

Csípõs szósz: Erõs Pista, só, cheyenne bors, olaj

Sült burgonya

ELKÉSZÍTÉS:

Elõször is a húst vékony csíkokra vágjuk, befûszerezzük a gyros keverékkel, kicsit még megsózzuk, majd kevés olajat adunk hozzá, és összeforgatjuk. Ezután betesszük egy-két órára a hûtõbe. Ezalatt elkészítjük a tzatzikit. A kígyóuborkát meghámozzuk (jó ötlet úgy hámozni, hogy zöld csíkokat hagyunk rajta, gusztusosabb eredményt kapunk), majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, ha van zöldséggyalunk, akkor azon legyaluljuk. (Az a bizonyos tévés V gyalu remek találmány, én évek óta használom mindenféle zöldségaprításra.) Ezután enyhén besózzuk az uborkát, és hagyjuk állni, amíg kiengedi a levét. Addig egy doboz tejfölt és egy doboz joghurtot összekeverünk (én valamikor csak tejfölbõl készítem, de semmi esetre sem csak joghurból). 2-3 gerezd átpréselt fokhagymát keverünk bele (ki hogy szereti), kevés sóval, fehér borssal, és apróra vágott kaporral (szárított is jó) ízesítjük.

Ha az uborka kiengedte a levét, akkor jól kinyomkodjuk, én át is szoktam egy kicsit öblíteni, és lassan beleforgatjuk a tzatziki öntetbe.

A csípõs mártást õszintén szólva kikísérleteztem, tehát ha valaki tudja az eredeti formát, vagy ennél jobbat, megírhatná a hozzászólásban. Én úgy készítem, hogy egy púpos teáskanál Erõs Pistához hozzákeverek kb. egy csipet sót, egy kisebb csipet cheyenne borsot és kb. 4 tk. vizet, és egy tk. olíva olajat. Megkóstolom, ha jóízû és pokol van, akkor elégedett vagyok.

Végül a lilahagymát, a paradicsomot, és a jégsalátát is összevágjuk.

Ezt követõen a húst forró serpenyõben hirtelen megsütjük. Ha csirkecomb, akkor kicsit lassabban, közepes lángon sütjük, ha sertés szûzbõl készítjük (szerintem ez a jobb), mehet nagy lángon. Fontos, hogy a végén illatozó, szép aranybarna (de nem száraz!) húsforgácsokat kapjunk.

ÖSSZERAKÁS, TÁLALÁS:

A pitakenyerek mindkét oldalát megforrósítjuk egy serpenyõben, kicsit meg is piríthatjuk, majd léket vágunk rajtuk, és jól megtömjük a zöldségekkel, hússal, és az öntetekkel.

Tálban:

Ha tálban tesszük az asztalra, akkor egy marék sült krumplit is halmozzunk a tányérra, persze ezt nem kötelezõ, de jó belemártogatni a tzatzikibe!


 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... konyhakilatassal.blog.hu/2008/07/16/h...

sponsored links

Keres?s