Háromszor is zöld

2009-05-17

sponsored links

Az idei tavasz két felfedezettje számomra a medvehagyma (pl. olajban eltéve, medvehagymás perecben felhasználva), illetve a zöldspárga (medvehagymás spargelloni, spárgás tócsni némi liszttel, tojással összefogva, tejföllel meglocsolva). A második alapanyag azért is érdekes, mivel a fehér spárgával már korábban is próbálkoztam, de nem ízlett, a zöld viszont ? ha kellõen vékony, zsenge és a fás rész levágásával is kellõen szigorú vagyok ? kifejezetten finom tud lenni.

 

Most pénteken pedig egy gyönyörû fej lollo salátát volt MUSZÁJ megvennem, annyira hetykén illegette magát a pulton. Felhasználásával született meg a vasárnapi ebéd, amihez a hûtõ maradékait is el tudtam lõni, ráadásul még ízlett is ? nekem nem is kell több a boldogsághoz.

 

Hozzávalók (2 fõre):

  • lollo
  • 6 spárgasíp
  • mozzarella golyócskák
  • egy csirkemell (a párban árusított fele)
  • currypor
  • granulált fokhagyma
  • olaj

az öntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk mustár
  • 1 tk worchestershire szósz
  • pár csepp füstös szezámolaj
  • bors

Elkészítés:

  1. Elkészítettem a nyomkodós hús néven már korábban ismertetett csirkemellet, most úgy, hogy az curryt és fokhagymaport elkevertem némi olajjal, és a szeletekre vágott, zacskón keresztül enyhén kiklopfolt hússzeleteket beleforgattam, egy éjszakára pácolódni hagytam.
  2. A salátaleveleket darabokra tépkedtem, váltott vízben megmostam (homok!), konyharuhába csavarva a teraszon karkörzéssel kicentrifugáltam.
  3. A spárgát megtisztítottam (ahol kettétört, onnantól lefelé fás, ki kell dobni; az így maradt szár felét hámozóval megpucoltam), 4-5 cm-es hasábokra vágtam, 1-1 tk cukorral és sóval ízesített vízben pár perc alatt roppanósra fõztem, lecsepegtettem, leszárítottam, majd 1-2 tk olajon megpirítottam.
  4. A csirkemelleket oldalanként pár perc alatt megsütöttem (nem szabad kiszárítani).
  5. A dresszing hozzávalóit összekevertem.
  6. Összeállításkor a salátaleveleket összeforgattam az öntettel, majd ráültettem a spárgát, a mozzarella golyócskákat, illetve a húst.
* kép: art.comTM, innen

Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/05/17/H...

sponsored links

Keres?s