Humusz (Hummus)

2010-03-14

sponsored links

Krémnap van, már kész a curd meg a mousse, most jött a humusz, és még lesz piroslencse is.

Hozzávalók:

  • egy konzervnyi (ez 425ml-es konzerv volt) csicseriborsó - vagy egy bögre szárított, elõzõ éjjel beáztatva, majd megfõzve, fõzõlé kell
  • 1-2 gerezd fokhagyma (két gerezdet ír minden recept, nekem ez sok volt)
  • fél citrom leve
  • kb 3 ek tahini/tahina, ki hogy szereti hívni
  • egy nagyobb darab mentalevél
  • egy ek kefír
  • egy teáskanál só
  • a díszítéshez: pirospaprika és petrezselyemzöld, esetleg fenyõmag (na én ezzel nem vacakoltam, viszont apukám szórt rá napraforgómagot, azt mondta, finom)

Elkészítés:

Ha egy adagnyi tahinát készítünk, akkor annak a blenderje/mixerje/konyhagépe (mármint amiben az már benne van) tökéletes, ennyivel kevesebb hozzávalót vesztünk :). Fogjuk a tahinát, illetve már nem fogjuk, mert benn van a turmixban, hanem beleöntjük a csicseriborsót, fokhagymát, meg a citromlevet meg beledobunk egy mentalevelet, sót, meg pici fõzõlevet, és összemixeljük min. 2 percig, amíg tökéletesen egynemû nem lesz a massza. Beleöntünk pici kefírt (eredetileg joghurt, de nekem a kefír jobban ízlett), és még annyi fõzõlevet, hogy a massza ne legyen túl folyékony. Óvatosan! (én kb egy deci folyadékot használtam, vagy még annyit se).

Tálaláskor egy lapos, széles tányérra szétteregetjük, középen kicsit magasabbra, legyen egy mélyebb gyûrû benne, a legszéle megint magasabb. Közepébe szórjuk a petrezselymet, megspricceljük pici olivaolajjal a mély gyûrût, és a szélét meg paprikával szórjuk meg.


Folytats a blogon ... receptek.freeblog.hu/archives/2010/03...

sponsored links

Keres?s