Hogy készül a soba tészta - Japán 4.
sponsored links
Egyik szép, napsütéses, cseresznyevirágzós reggelen Kazukó vadonatúj Nissán "hájbridjébe" vágtuk magunkat, és elindultunk Uchikó felé. Ez egy szép kisváros - mint pl. Szentendre. Sok régi, hagyományos házzal, utcával, kabuki-színházzal, stb.
Félúton, a hegyek között egy kis parkolóban megálltunk. Néhány ház, egy útmenti bolt, iciripiciri piac. Itt található egy tészta gyártó manufaktúra, ahol a megfáradt és éhes utazó frissen készült soba tésztát ehet kedvére. Sõt, ha akarja, maga készíti el.
Mi akartuk. Ez a mûhely. Kaptunk szép kötényt, asztalt és egy kedves, de szigorú idõs hölgy irányításával elkezdtük a gyártást.
A soba tészta hajdina lisztbõl készül. (A hajdina az Õrség jellegzetes kultúrnövénye volt, ma már inkább a reform ételek fogyasztói ismerik. Néha készítek köretként szaftos húsokhoz, hasonlít a tarhonyára.) Kicsit szürkés a színe, így a tészta is ilyen lesz.
Ilyen csúcsos buckát kell gyúrni, nem ám csak úgy magyarosan gombócba!
A következõ lépés a szögletesre sodrás, nem ám csak úgy kereklaposra!
Persze ennek oka van...
... ugyanis a tésztát négy szabályos téglalapra vágjuk, egymásra tesszük, szép metélteket készítünk egy éles bárd-szerû eszköz, és egy hm.. "simító" segítségével.
A metélt egy fatálcán a fõzõhelyiségbe kerül - ez már nyilvános, a rács mögött látható egy vendég, bárpult rendszerûen lehet leülni, és falatozni.
(Most elgondolkodtam, illik-e ez a kifejezés - falatozni - úgy általában az összes japán kajára?)
"lobog a láng, bõg a katlan.."
Nem csak a "bárpultnál", hanem egy külön teremben is lehet fogyasztani. Itt terítettek nekünk is. Természetesen cipõ nélkül, a földön ülve.
A hagyományos bambusz szûrõ+tál és egy mûa.pohárban szójaszósz+wasabi.
Ebbe mártogattuk az elkészült tésztánkat.
Én minden ételt megettem, nagyon ízlett ez is. Itthon vettem már száraztésztát, miszólevessel fõzögettem, amíg tartott a miszópaszta.
Lehet, hogy karácsonyra miszópasztát kérek? Szárított gombával, belebuggyantott tojással és a sobával - nyamnyam.
Rend a lelke mindennek. Evés után mosogatás.
Hajdinalisztet már vettem, majd a két ünnep közti tespedésben gyúrok.
Itt a recept!
40 dkg hajdina liszt, 1 tojás, víz, só.