Hagymás-ananászos raita

2009-02-15

sponsored links

Hetek óta készülök, hogy végre eljussak a kedvenc indiai üzletembe - jócskán leapadtak a készleteim, ideje volt hát feltankolni egy nagyobb adagot. Két hatalmas szatyorral tértem haza, frissiben fõztem is, a többi pedig vonult a kamrába.
Jó pár recept is árválkodott a piszkozatokban illetve a fotótárban, lassan õk is felkerülnek. Még ha az utóbbi hetekben esetleg azt a látszatot kelthettük, hogy parkolópályán landolnánk - akarom mondani vakvágányra futott volna az Orient Express, nem, errõl szó sincs! Robog tovább, szép lassan, pöfékelve, így mindenki kedve szerint fel is szállhat.

Adós vagyok még a zöldséges pulaohoz készült ananászos raitával is. Akkor nem írtam föl pontosan az arányokat, de most újra elkészült.
Nem egy szokványos raita, hanem a chat masala fûszerkeverék teszi igazán különlegessé! Ezt a keveréket bármelyik indiai üzletben megkapjuk, de ha hozzájutunk az alapanyagokhoz, akkor érdemes magunknak is nekiállni. Négy alapvetõ hozzávalóból áll, ez a megszokott római köményen és a feketeborson kívül a kissé savanykás ízû mangópor és a fekete kõsó, a kala namak. Ezt ne tévesszük össze a szokványos sóval, sem a himalayai sóval sem. Indiában több sófajtát bányásznak és használnak is, ezt a feketesót például telt füstös íze miatt fûszerezésre is használják. 

Ne is próbálkozzunk, egyedülálló íze miatt a chat masalát semmi mással nem tudjuk helyettesíteni, de sokáig eláll, ezért ha hozzájutunk, legalább két-három évig fel is tudjuk használni. Indiában leggyakrabban joghurtos, édes gyümölcssalátához, illetve sós raitához is használják. Nem is kell hozzá semmi más, csak jó sûrû joghurt, felvágott gyümölcs és egy-két kanál chat masala. 

                        Hagymás-ananászos raita
Hagymás-ananászos raita

500 ml joghurt (lehetõleg sûrû, zsírdús legyen, 6-10%-os)
3 fej salotta vagy lilahagyma (édesebb, lágy hagyma)
250 g ananász, frissen felvágva (kb. harmad ananász)
1 ? tk chat masala fûszerkeverék
2-3 ek zöldcitromlé

só szükség szerint
koriander a tetejére (esetleg petrezselyem)


A hagymát félbe, majd hajszálvékony karikákra vágom és félórára egy tálkában besózva állni hagyom. (Ne használjunk erre a célra hagyományos vöröshagymát, mert túl markáns, csípõs az íze, mindenképp édesebb, lágy hagymát válasszunk. Salotta hiányában jó lehet a sonkahagyma vagy a lilahagyma, akár keverve is, viszont ha nincs megfelelõ, akkor hagyjuk ki!) Néhányszor villával átkeverem, hogy mindenhol érje a só. Ezután egy szûrõben átmosom és lecsöpögtetem. Az ananászt felvágom, a szeletek kisebb kockákra, majd azokat kisebb falatnyi pálcikákra vágom.
Egy tálba teszem a joghurtot (ha túl híg, akkor érdemes lecsöpögtetni, de akkor több jorghurttal indítsunk, hogy a fenti mennyiségünk meglegyen), belekeverem a hagymát és az ananászt is. Chat masalával és a zöldcitrom levével ízesítem és sózom, amennyire még szükséges. Ha csak citromunk van, abból jóval kevesebb szükséges, mert savanyúbb. Érdemes egy félórára állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
4 személyre raitának /

Chat masala fûszerkeverék, házilag

2 ek római kömény *
1,5 ek mangópor *
1 ek fekebebors *
1 ek fekete kõsó (kala namak) *
1 ek koriander
1 ek szegfûszeg
1 ek gyömbér, õrölve
1 tk chilipehely (vagy friss)
1 mk ördöggyökérpor (hing)

Az egész fûszereket egy kis serpenyõben szárazon megpirítom és hagyom, hogy kihûljön. Mozsárban megtöröm vagy darálóban megõrlöm és hozzákeverem az õrölt fûszereket is. Jól lezárt üvegben, sötét helyen tárolva néhány hétig jól megtartja az aromáját, ezért mindig csak kisebb mennyiséget érdemes készíteni.
A chat masalához az elsõ négy (*-gal jelölt) fûszer mindenképpen szükséges, hisz ez képezi a keverék alapját - ettõl savanykás és sós is egyben, egyszóval megadja az alapot. Több, meleg, lágy fûszert is adhatunk még hozzá, mint a koriander, a szegfûszeg vagy a szerecsendió.

A népszerû MDH Chunky Chat Masala keveréke a (csillaggal jelölt) négy fõ hozzávalón kívül tartalmaz még: hagyományos sót, chilit, koriandert, gyömbért, szegfûszeget, köményt, gránátalmamagot, mentát és ördöggyökeret.

Hagymás-ananászos raita


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s