Gévagomba fasírt
sponsored links
:-) Jajj! :-)) Jajjajajjj!!
Úgy jóllaktam, mint a duda :-)
Valaki jár elõttem az erdõben mert minden gévagomba
meg volt faragva, alig tudtam egy kilónyit összeszedni. Ez az 'alig' ez
gévagomba esetében azt jelenti, hogy legalább 10 percet kellett
keresnem, mire találtam egy olyan fát, amit még nem 'raboltak le'
elõttem. Túrtam még egy vénülõ kétspórás csiperkét is, szóval nem kellett sokat törni a fejem, hogy mit fõzzek. Pláne nem kellett sokat költenem a piacon :-)
A csiperke szárát félretettem a holnapi leveshez, a kalapot pedig beledaráltam a gévagomba-fasírtba. Csak úgy, fûszer gyanánt.
Három
hatlmas, tenyérnyi gévagombát felszeleteltem, kétszer egy órát váltott
hideg vízben kiáztattam majd lecsöpögtettem és aprítógépben a
csiperke-kalappal együtt finomra daráltam. Fûszereztem sóval, borssal,
kanálnyi pirospaprikával csipetnyi csilivel(*), ollóval belevagdostam
egy újhagyma friss zöldjét és végül belenyomtam három gerezd
fokhagymát. A fûszeres gombára ráütöttem egy tojást, lazán
összekevertem majd annyi zsemlemorzsát dolgoztam bele hogy jól
formázható masszát kapjak. Hagytam pihenni néhány percet - csak annyit,
amig a zsákmány másik felét bepaníroztam. Vizes kézzel féltenyérnyi
lepénykéket formáztam, zsemlemorzsában meghempergettem és bõ forró
olajban kisütöttem a fasirtokat.
Nem mondanám, hogy óriási
fantázia kellett a megalkotásához, de nagyon finomra sikerült,
úgy belaktam, hogy alig tudok mozogni.
Lehetett volna rizzsel és tartármártással vagy valami finom vegyes
salátával köríteni, de valahogy nem volt hozzá kedvem, úgy ettem
magában, köret nélkül.
Ráadásul desszertnek tejberizst készítettem aszalt gyümölcsökkel, hát mit ne mondjak, majd' kiszakad a hasam :-)
-------------------------------------------
(*)=
én a csilivel úgy vagyok, mint más a sóval-cukorral. Sós ételekbe is jó
egy csipet cukor, édes ételekbe is kell egy csipet só.
Hát
szerintem meg majdnem minden ételbe kell egy csipet csili. Nem sok, nem
lesz csípõs, csak valahogy kiemeli az alapanyag természetes aromáját.
Pörköltbe meg ilyesmibe másnak is természetes, de én tejszines
levesekbe, zöldséges ragukba is teszek egy leheletnyi csípõset.