Gâteau Paris-Brest

2010-02-24

sponsored links

Na már megint azt sem tudom, hol áll a fejem. Ez már kezd kóros lenni nálam. Pedig igazából most nincs semmi hajtás vagy különleges esemény. Egyszerûen csak szét vagyok esve. Ideje lenne már összeszedni magam.

Szóval. Eddig még sosem készítettem égetett tésztát, és meg voltam róla gyõzõdve, hogy az valami félelmetes dolog.
Viszont. Azt is tudtam már nagyon-nagyon régóta, hogy én ilyet fogok Á. barátnõmnek sütni a születésnapjára. Ha törik, ha szakad. Merthogy Á. barátnõm nagy bringás. Elég, ha mutatsz neki egy képet egy bringás pasiról, és lélekben már nincs is veled. Fõleg ha a vádli is jól látszik ;) Meg persze õ sincs meg két kerék nélkül. Így hát egy biciklisnek biciklis torta dukál, világos, nem? Ezt a desszertet egy francia cukrász. M. Ruffel alkotta meg a Paris-Brest körverseny tiszteletére, és eredetileg a tésztának úgy kellene kinéznie, mint a kerékpárbelsõ.  Lesz ez még jobb is :) Ja, és az égett tészta tényleg nem nagy wasistdas. (Pedig még anyuval is konzultáltam elõtte.)

Hozzávalók
az égetett tésztához:
1,25 dl víz - 30 g vaj - 1 késhegynyi só - 100 g liszt, 2-3 tojás
a krémhez:
3 lapzselitan - 60 g cukor - 20 g étkezési keményítõ - 2 tojássárgája - 2,5 dl tej - 6 g instant kávé - 2,5 dl tejszín (opcionális: 1 habfixáló, 1 csomag vaníliás cukor)
a díszítéshez:
1 ek sárgabaracklekvár - étcsokoládé - 2-3 ek tejszín - vágott mandula

Az égetett tésztához egy lábosban, folyamatosan kevergetve felforraljuk a vizet a vajjal és a sóval. A forrásban lévõ keverékbe egy adagban beleszórjuk az átszitált lisztet és jól összekeverjük. Erõteljesen kavarjuk, míg cipóformán el nem válik az edény falától, és fehér hártya nem keletkezik a lábos alján. Anyu szerint ez a kritikus rész, ezt nem szabad elsietni.
A tésztát áttesszük egy keverõtálba, és kissé hûlni hagyjuk. Hozzáadunk 1 tojást, és alaposan eldolgozzuk, majd a következõt is. Nem feltétlenül van szükség a harmadik tojásra, annyi kell, amennyit még fel képes venni a tészta, úgyis látni fogjuk. A lényeg, hogy mindig jól keverjük el.
A masszát áttesszük egy habzsákba vagy nyomócsõbe, és egy liszttel megszórt sütõlapra/tepsire nyomjuk a tésztát úgy, hogy elõször rajzolunk egy kört, majd bele vagy köré még egyet, és a kettõ közé, a tetejére egy harmadikat. Nem hittem volna, de ez a 10 dgk liszt bõven elég egy nagy tortához. Sõt, az én verzióm nem is lett olyan szép, mert nem bíztam eléggé, és egész a tepsi szélén kezdtem el rajzolni, de tényleg nagyon megnõ, és a szélek egy kicsit összenyomódtak.
200 fokra elõmelegített sütõben  kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd rácsra rakjuk kihûlni, és vízszintesen félbevágjuk.
A krémhez a zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A cukor felét és az étkezési keményítõt egy tálba szórjuk, a tojássárgákkal és 2-3 ek tejjel alaposan kikeverjük. A maradék tejet és cukrot a kávéval felforraljuk. Lassan belecsorgatjuk a keményítõs tejet, majd kis lángon, erõsen keverve épphogy sûrûsödésig fõzzük. Hagyjuk kihûlni. Az alaposan kinyomkodott és fellangyosított zselatint belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük (én habfixálóval és vaníliás cukorral, biztos ami fix). és mikor kötni kezd a zselatin, lazán összedolgozzuk a krémmel, majd habzsákba töltjük, és nagy rózsákat nyomunk a fánkgyûrû alsó részére. A felsõ részt megkenjük felforrósított lekvárral, és az olvasztott étcsokit rácsorgatjuk. Megszórjuk (pirított)  szeletelt mandulával.

Nagyon de nagyon finom. Tényleg. És sokkal kevésbé macerás, mint ahogy hangzik. Még én is meg tudtam csinálni. Bocsánat a fényképért, nem nagyon volt idõm fotózgatni, épphogy elkészült a torta, mielõtt barátnõm hazaért. De van, aki sokkal profibban csinálja, érdemes megnézni (fázisfotók is meg minden...)

Gateau Paris-Brest

A világ 100 legjobb receptje: Sütemények c. könyv alapján

Mai zene mindenkinek: Godsmack - Awake. Official video helyett koncertfelvétel. Hangerõt maximumra!

 


Folytats a blogon ... babaesakonyha.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s