Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellszósszal

2008-10-21

sponsored links

A süti alapja egy másik blogból származik, pontosan innen: http://reformnasik.blogspot.com/2008/02/zabpelyhes-keksz.html

Ezt a kekszet már korábban elkészítettem, és nagyon ízlett. Most egy picit feldolgoztam a receptet, és próbáltam vmi karácsonyt felidézõ (így október végén:-) sütit alkotni belõle*. A végeredmény szerintem elég meggyõzõ lett, íme:

Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellmártással

Hozzávalók az alaphoz:(alaprecept fent)

- 15 dkg puha vaj

- csipet só

- 6 ek méz

- 1 tojás

- 15 dkg zabpehely vagy egyéb cukrozatlan müzli

- 10 dkg teljes õrlésû tönkölyliszt

- 1 tk fahéj

- 7 dkg aranymazsola

- 1/2 kk szódabikarbóna

Hozzávalók a töltelékhez:

- 60 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott) - eper, málna, áfonya, ribiszke

- 50 dkg túró

- 6 ek méz

- 5 dkg vaj

- 4 tojás

- 2-3 ek. kukoricadara

- 1 citrom reszelt héja, és fél leve

Hozzávalók a szószhoz:

- kb 10 dkg barna cukor

- kicsi víz

- 1-2 teáskanál vaj

- 2 dl tejszín

- 1tk étkezési keményítõ

- 1,5 dl tokaji aszú

 

Elkészítés:

Az alaphoz a hozzávalókat összekeverem. Elõször a vajat habosra, belevegyítem a mézet, tojást - ezekkel tovább habosítom. Végül fakanállal beledolgozom az összes hozzávalót. Egy tepsit kivajazok, és elõször csak halmokat rakok bele, majd egy kanál hátával ellapogatom a tepsiben a masszát, hogy egyenletesen mindenhova jusson belõle. A tésztát 10 percre beteszem 180 fokos elõmelegített sütõbe. Közben a töltelékhez különválasztom a tojásokat. A fehérjéket felverem. A sárgákat felhabosítom a vajjal,hozzákeverem a mézet, túrót, darát, citromhéjat és levet, a végén pedig óvatosan a felvert fehérjéket. Az elõsütött alapra rászórom a félig kiengedett, de lecsepegtetett gyümit, erre jön a túrós massza. Mehet be a sütõbe kb 50 percre (addig, amíg a teteje enyhén meg nem pirul).

Közben elkészítem a szószt: a cukrot annyi vízzel, amennyi éppen ellepi felteszem a tûzhelyre, addig fõzöm-forralom, amíg el nem kezd karamellizálódni. NAmármost ezt a barna cukornál elég nehéz megállapítani - szóval kb 10 percig kell forralgatni, de nem szabad kevergetni, csak rázogatni (vhol olvastam vagy hallottam, hogyha keverjük, akkor vmi "rossz" történik a cukorkristályokkal). Ha ez kész,belekeverem a vajat, majd ha elolvadt, a keményítõval elkevert tejszínt, az aszút - ezekkel további 5-10 percig forralgatom. Leveszem a tûzrõl, "mesterségesen" lehûtöm. (hideg víz, kevergetés).

A sütit a kihúlt szósszal szeletenként tálalom.

*Az igazság az, h szeretnék egy receptversenyre benevezni karácsonyi süti kategóriában, és hát ki kellett valamit találnom...

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... csillagasztro.blog.hu/2008/10/21/gyum...

sponsored links

Keres?s