Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellszósszal
sponsored links
A süti alapja egy másik blogból származik, pontosan innen: http://reformnasik.blogspot.com/2008/02/zabpelyhes-keksz.html
Ezt a kekszet már korábban elkészítettem, és nagyon ízlett. Most egy picit feldolgoztam a receptet, és próbáltam vmi karácsonyt felidézõ (így október végén:-) sütit alkotni belõle*. A végeredmény szerintem elég meggyõzõ lett, íme:
Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellmártással
Hozzávalók az alaphoz:(alaprecept fent)
- 15 dkg puha vaj
- csipet só
- 6 ek méz
- 1 tojás
- 15 dkg zabpehely vagy egyéb cukrozatlan müzli
- 10 dkg teljes õrlésû tönkölyliszt
- 1 tk fahéj
- 7 dkg aranymazsola
- 1/2 kk szódabikarbóna
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott) - eper, málna, áfonya, ribiszke
- 50 dkg túró
- 6 ek méz
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 2-3 ek. kukoricadara
- 1 citrom reszelt héja, és fél leve
Hozzávalók a szószhoz:
- kb 10 dkg barna cukor
- kicsi víz
- 1-2 teáskanál vaj
- 2 dl tejszín
- 1tk étkezési keményítõ
- 1,5 dl tokaji aszú
Elkészítés:
Az alaphoz a hozzávalókat összekeverem. Elõször a vajat habosra, belevegyítem a mézet, tojást - ezekkel tovább habosítom. Végül fakanállal beledolgozom az összes hozzávalót. Egy tepsit kivajazok, és elõször csak halmokat rakok bele, majd egy kanál hátával ellapogatom a tepsiben a masszát, hogy egyenletesen mindenhova jusson belõle. A tésztát 10 percre beteszem 180 fokos elõmelegített sütõbe. Közben a töltelékhez különválasztom a tojásokat. A fehérjéket felverem. A sárgákat felhabosítom a vajjal,hozzákeverem a mézet, túrót, darát, citromhéjat és levet, a végén pedig óvatosan a felvert fehérjéket. Az elõsütött alapra rászórom a félig kiengedett, de lecsepegtetett gyümit, erre jön a túrós massza. Mehet be a sütõbe kb 50 percre (addig, amíg a teteje enyhén meg nem pirul).
Közben elkészítem a szószt: a cukrot annyi vízzel, amennyi éppen ellepi felteszem a tûzhelyre, addig fõzöm-forralom, amíg el nem kezd karamellizálódni. NAmármost ezt a barna cukornál elég nehéz megállapítani - szóval kb 10 percig kell forralgatni, de nem szabad kevergetni, csak rázogatni (vhol olvastam vagy hallottam, hogyha keverjük, akkor vmi "rossz" történik a cukorkristályokkal). Ha ez kész,belekeverem a vajat, majd ha elolvadt, a keményítõval elkevert tejszínt, az aszút - ezekkel további 5-10 percig forralgatom. Leveszem a tûzrõl, "mesterségesen" lehûtöm. (hideg víz, kevergetés).
A sütit a kihúlt szósszal szeletenként tálalom.
*Az igazság az, h szeretnék egy receptversenyre benevezni karácsonyi süti kategóriában, és hát ki kellett valamit találnom...