Gyümölcstorta reformosan
sponsored links
Gyümölcstorta reformosan
Hozzávalók (egy 26-28 cm-es tortaformához):
A tésztaalaphoz
100 g õrölt mandula
100 g teljes kiõrlésû búzaliszt
1/4 tk. foszfátmentes borkõ-sütõpor
30 g nádporcukor
1/4 tk. finom tengeri só
1/2 tk. õrölt vanília
1/4 tk. õrölt ánizs
80 g hideg kókuszzsír, kókuszolaj, vagy pálmaolaj (vagy hideg napraforgóolaj)
1 ek. citromlé
3-6 ek. hideg zabtej
A pudingkrémhez
1 cs. bio vaníliás pudingpor (pl. DM-es Alnatura)
0,5 l rizstej
2 ek. nádcukor
juharszirup ízlés szerint
A gyümölcsréteghez
750 g eper és málna vegyesen, vagy más tetszõleges szezon gyümölcs
A tortazseléhez
1 tk. Agar-Agar (ez egy vörösalgából nyert természetes zselésítõ anyag, bioboltokban kapható por alakban)
250 g vörösbogyós 100 %-os gyümölcslé (más színû gyümölcsnél értelemszerûen színben ahhoz passzoló, pl. barackhoz narancslé, vagy baracklé)
2 ek. agave szirup (vagy méz)
Kókusz-, vagy pálmazsír a 26-28 cm-es gyümölcstortaforma kikenéséhez
Kizsírozzuk a tortaformát. A tésztaalap hozzávalói legyenek jól lehûtöttek! A lisztet elkeverjük a mandulával és a sütõporral, és egy nagy keverõtálba szitáljuk. A cukrot, sót és fûszereket egy villával a lisztbe keverjük. A lehûtött kókuszzsírt durvára reszeljük és a liszthez adjuk. Ha napraforgóolajat használunk, csepegtessük a lisztre. A lisztet és a zsiradékot egy villával gyorsan morzsásra keverjük. A citromlevet és a szükséges mennyiségû zabtejet a morzsás keverékhez adjuk, majd minél gyorsabban sima, szilárd tésztává dolgozzuk. Ne dagasszuk! A tészta nem lehet ragadós, ezért ne tegyünk hozzá túl sok folyadékot!
A tésztából egy lapos cipót formázunk és két zsírpapír közé fektetve 30-32 cm-es köralakká nyújtjuk. A felsõ papírréteget levesszük, és a tortaformába helyezzük a tésztát a papír nélküli felével lefelé, és belenyomkodjuk. Vigyázzunk, ne nagyon essen szét a tészta széle! 30 percre a hûtõbe helyezzük.
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük (légkeverés). Levesszük a maradék papírt a tésztáról és egy villával megszurkáljuk az alját. A süteményt kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ne süssük túl sötétre, mert akkor enyhén kesernyés ízû lesz a tészta!
Kivesszük a sütõbõl, majd óvatosan a formából (na ez az, ami nekem viszont nem sikerült, ezért inkább bennehagytam), és egy sütõrácsra téve hagyjuk kihûlni.
A krémhez elkészítjük a pudingot a zacskón lévõ infók szerint (én tettem még hozzá egy kis juharszirupot, mert nem éreztem elég édesnek). A krémet még melegen a tortaalapra kenjük.
A megtisztított gyümölcsöt a pudingra nyomkodjuk.
A tortazseléhez az agar-agart elkeverjük egy kis gyümölcslével, a sziruppal együtt a maradék gyümölcsléhez öntjük és felforraljuk. Kb. 2 percig gyöngyözve fõzzük, majd levesszük a tûzrõl és kicsit lehûtjük. A még meleg, de már kicsit megszilárdult zselét középrõl indulva vékonyan a süteményre csorgatjuk.
A kész süteményt tálalás elõtt jól behûtjük.
(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)