Gyorsmustra kétszer 5 órában
sponsored links
Egri Borszalon 2006 (december 29-30., Hotel Eger-Park)
Autóval Budapesttõl bõ másfél óra, és már élvezhettük is a 6. alkalommal megrendezett Egri Borszalonon kiállított borokat: 2500 forint belépti díj leszurkolása ellenében a János napi borszentelés után végigkóstolhattuk az egri borászok éppen piacra került vagy az elõtt álló produktumait - a szakma és az érdeklõdõ nagyközönség egyaránt. A szakma is számon tartja az eseményt: ha itt-ott illetlen módon belefüleltem egy-egy beszélgetésbe, gyakran hallhattam derítési problémákról, borkõsav elleni küzdelemrõl, savakról, alkoholról, tejsavasról stb. (A rendezvényt egyébként - akárcsak annyi mást a magyar borászat legújabb kori történetében - Gál Tibornak köszönhetjük.)
A Borszalonban ki-ki összeválogathatta azokat az fontosabb egri alkotásokat, melyekkel az év folyamán esetleg elmélyültebben is meg kíván ismerkedni.
A mustra kemény megpróbáltatás az érdeklõdõnek, de megéri. Tanulsága mindenekelõtt az, hogy a borvidékben óriási lehetõségek rejlenek: egyrészt a csúcsborászatok (St. Andrea, Thummerer, Vincze stb.) mellett az eddig a másodvonalba tartozó borászok is egyre megbízhatóbban képesek elkészíteni a borvidékre jellemzõ, ám mégis egyedi, meseszép boraikat, sõt emellett arra is marad energiájuk, hogy megmutassák saját egyéniségüket, a borvidékrõl kialakult elképzeléseiket is a borok beltartalmában és a palackok küllemében egyaránt. Egyre ízlésesebb, informatívabb és karakteresebb címkékkel jelennek meg a borok (Juhász Testvérek Pincészete, Simon Pincészet, Varsányi Pincészet stb.). Lõrincz György iskolát teremtett?
A Borszalonnak otthont adó Hotel Eger-Park, melynek belsõ terei leginkább egy felébõl-harmadából felújított kórházra emlékeztettek, talán nem a legmegfelelõbb környezet egy ilyen rendezvénynek, de a konferenciaterme tágas, szellõs volt, a célnak megfelelt. Azt azonban elképzelni nem tudom, milyen megfontolások késztették a rendezõket arra az idotizmusra, hogy mindkét napon délután négyre tegyék a nyitás idõpontját. A vidékrõl érkezõket ez valószínûleg kellemetlenül érintette. Az meg minden látogatót, hogy a második napon nélkülözni volt kénytelen Demeter Csaba, a lázadó borász borait, helyettük egy nyomtatott papírral kellett beérniük: mivel a rendezvény elsõ napját követõ éjszaka ellopták az összes Demeter-bort, nem áll módjukban a kiállításon részt venni. (Azért arra ügyelhettek volna, hogy a papírt frissiben újra kinyomtassák erre az alkalomra is...)
Az alábbiakban felsorolom a megkóstolt borokat - némelyikhez megjegyzést is fûztem. A mennyiség miatt csak rövid benyomások rögzítésére volt idõ, a tévedés jogát itt hangsúlyozottan fenntartom.
Érdekes fehérek
Balga Család Pincészete Chardonnay 2004
Don Simon Pinot Blanc 2004 (nekem kicsit túl sok volt a fa, de a bor ezzel együtt is nagyon szép)
Egri Borvár (Tóth Ferenc Szõlõ- és Borgazdasága) Tramini 1999 (Klasszikus iskolázás - klasszikus jegyek. A friss, gyümölcsös ízeket keresõk messze kerüljék, nem is lesz divatbor, de nekem tetszett)
Gál Lajos Szó-lá-ti Olaszrizling 2005 (Az egyik legszebb egri olasz. 8 hónapot töltött tölgyfa hordóban, mielõtt palackba került. Bár ízléses, sõt érdekes a címkéje, a játékossága nem illik a bor komolyságához. A helyszínen 1900 forintot kértek palackjáért, ennyiért is jó vétel)
Juhász Testvérek Pincészete Olaszrizling 2003
Kõkút Borház (Hagymási József) Chardonnay Barrique 2004
Monarchia Szürkebarát 2006 (hordóminta)
Siket Tamás Debrõi Hárslevelû 2005 (késõi szüretelésû bor, különlegesség)
St. Andrea Napbor 2005 (hozza ugyanazt, mint az elõzõ évjáratok, elsõ blickre nem sok különbséget találtam, hozza, amit kell, kellemes, itatja magát, annyira fás, amennyire kell, de nem sok izgalmat tartogat. Divatos.)
Thummerer Pincészet Egri Királyleányka 2006
Felejthetõ fehérek
Daróci Nagy Szõlõbirtok és Borászat Rizlingszilváni 2005 (fáradt, csúcsán rég túljutott)
Daróci Nagy Szõlõbirtok és Borászat Sauvignon Blanc 2005 (tölgyfában érlelt)
Don Simon Fehér Házasítás 2005 (karcos, dohos, élesztõs)
Gál Lajos Eszter bora 2005 (olaszrizling-muskotály cuvée, a muskotály mindent lenyom)
Gál Tibor Pinot Blanc 2005
Hangácsi és Fia Pincészet és Szõlõbirtok Evelin Cuvée 2004 (illatos, de gejl)
Hauser Kis-Tóth (Magister) Pince Sauvignon Blanc 2005 (csatornaszagú)
Kõporos Borászat Leányka-Zengõ Cuvée 2005
Monarchia Grüner Veltliner 2005 (rettenetes mûanyag szagot árasztott)
Varsányi Pice Elisabeth Újbor 2006
Vincze Béla Tramini 2005 (a pincészet alapbora, de ettõl még durva az átható mûanyag szag és íz)
Izgalmas rosék
Ostoros Pincészet Rosé 2006 (a merlot 70, a Pinot noir 30 százalék; a két fajtát együtt erjesztették)
Varsányi Pincészet Rosé 2006 (kékfrankos-merlot házasítás, ropogós, üde, ízbomba)
Kerülendõ rosék
Hauser Kis-Tóth (Magister) Pince Magister Rosé 2005 (csatornabûz)
Juhász Testvérek Pincészete Paptag Rosé 2006 (merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és kékfrankos; maradékcukra zavaró, nehézkessé teszi, bizonytalan ízvilágú)
Kõkút Borház (Hagymási József) Rosé 2005 (Pinot noir és merlot házasítása; szétesõ, elöregedett, egykor szebb napokat is láthatott)
Ígéretes vörösek
St. Andrea Pinot noir 2005 (enyhe szénsavassága engem zavar, még nyers, sok a fa, de még sokat változhat, finomulhat)
FVM Szõlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger Vinum Novum 2006 (cuvée a törzskönyvezés elõtt álló fajtákból, kellemes illatú, de íze nyers, és kissé kaotikus is az ízvilága; kuriózum volta miatt érdemes megkóstolni; címkéje ötletes, egyedi)
Monarchia Noir 2003 (80 százaléka kékfrankos, és csak 20 százaléka a Pinot noir; de a cseles névválasztás jó vevõcsalogató)
Sike Tamás Cabernet Sauvignon 2003 (36 hónap fahordóban, nemrég töltötték le, jellegzetes CS)
Gál Tibor Pincészet Bartók Cuvée (Bartók Béla születésének 125. évfordulójára készítették; ellentmondásos, de érdekes, megér egy újabb próbát)
Don Simon Bikavér 2003 (koncentrált, testes bor, harmonikus illat- és ízvilág, nagy bor; a finomkodó címke ellentmond a palack beltartalmának)
Vincze Béla Pinot noir 2002 (pinot-nak kicsit talán sûrû, ám szép bor, inkább robusztus, mint elegáns)
Gál Lajos Szó-lá-ti Vörös 2005 (szép, színe és illata is friss, könnyed, kicsit talán üres; címkéje a Szó-lá-ti Olaszrizling párja kékben, de ehhez a borhoz illik a bohókás külsõ)
FVM Szõlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger Bikavér 2003 (sûrû, tartalmas anyag, nehéz ital)
Korona Borház Pinot noir 2005 (ígéretes, még bármi lehet belõle, technológiailag hibátlan, nem fajsúlyos, inkább elegáns)
Egri Borvár (Tóth Ferenc Szõlõ- és Borgazdasága) Bikavér 2003 (ebben az évjáratban Egerben is sok jó bor született
Monarchia Bikavér 2003 (gyönyörû sötét szín, illat- és ízorgia, hatalmas potenciál; talán a legszebb bikavér a Borszalonon; élvezet volt kortyolni, és 150 km autóút ide vagy oda, bizony kétszer is kértem belõle)
Vincze Béla Merlot 2003 (talán az egyetlen bor V. B.-tól, amit feltétlenül lehetett szeretni)
Kõkút Borház (Hagymási József) Bikavér 2003 (a csúcstól messze van, de hibátlan, karakteres és kellemesen telt)
St. Andrea Cabernet Franc 2004 (korrekt, elsõ blickre kicsit jellegtelen, de még bármi lehet belõle)
Juhász Testvérek Pincészete Bikavér 2002 (tömör, gyümölcsös, mediterrán jelleget is mutató, nagyon jó ár-érték arányú bor)
Thummerer Vilmos Vili Papa Cuvée 2003 (karakteres, nagy bor, hatalmas potenciállal, 15 ezer palackot töltöttek le belõle)
Problémás vörösek
Egri Borvár (Tóth Ferenc Szõlõ- és Borgazdasága) Merlot 2002 (fáradt bor, túl a csúcson)
Egri Borvár (Tóth Ferenc Szõlõ- és Borgazdasága) Várvédõ (szétesett)
FVM Szõlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger Bikavér 2000 (fáradt, már kevéssé élvezhetõ)
Gál Tibor Pincészet Pinot noir 2005 (természetellenesen erõs benne a pörkölt kávé illata, ráadásul markánsan különválik a bor egyéb illatjegyeitõl)
Vincze Béla Cabernet Sauvignon 2002 (erõteljes gumi íz)
Vincze Béla Vincze Cuvée 2002 (nyers, mintha éretlen szõlõt ízlelgetnénk, és közben még a magokat is szétroppantanánk a fogunkkal)