Gyorsan!!!! Marhahús paprikával és osztrigaszósszal
sponsored links
Mániákus felhalmozó vagyok. Több kiló liszt, cukor, tészta, 30 tojás, legalább 6 liter tej és 10 liter ásványvíz sorakozik a polcaimon. A fagyasztóról ne is beszéljünk...Simán túlélnénk egy havi ostromot. Igy csinálta a nagymamám is, a mamám is, valószínûleg én is a zsigereimben hordozom, hogy mindig legyen tartalék. Nálam a gyûjtõszenvedély azzal is párosult, hogy nem kifejezetten alapélelmiszerekbõl is hatalmas készletet gyûjtöttem be. Van itthon hajdinalisztem, kaffirlime-levelem, feketebabom, mindenféle szószom, mert hátha.... Hátha pont az kell.
Most pont az kellett. Osztrigaszósz és bébikukorica, amit egy Lidl-es ázsiai akcióban vettem kifejezetten jutányos áron és végre fel is használtam õket. A szilvaszószt még csak nézegetem, bár találtam egy pár jó receptet arra is...
A következõ kínai recept tényleg 15 perc alatt kész, megbízható helyrõl, a Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyvbõl származik.
Hozzávalók
50 dkg marhahús (lehetõleg marhafartõ)
1 evõkanál szójaszósz
1 kissé felvert tojásfehérje
1/4 teáskanál õrölt feketebors
2 evõkanál földimogyoróolaj
1 evõkanál frissen reszelt gyömbér
1/4 teáskanál ötfûszerkeverék
1 rombuszformára vágott piros kaliforniai paprika
2 vékonyan felszeletelt szárzeller (ez el is maradhat)
1 kis üveg bébikukorica
2 evõkanál osztrigaszósz
2 ferdén felszeletelt újhagyma
A húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a tojásfehérjét, a szójaszószt, a kukoricalisztet és a borsot, hozzáadjuk a húst, beleforgatjuk, hogy bevonja.
Egy wokban (én egy vastagfalú Tefal-serpenyõvel dolgoztam, mert a wokban nagyon leragadt) felhevítünk 1 evõkanál olajat. Hozzáadjuk a gyömbért, az ötfûszer-keveréket, a paprikát,a zellert és a kukoricát és magas hõfokon kevergetve sütjük 2 percig vagy amíg éppen kezd megpuhulni. Kivesszük a wokból és melegen tartjuk.
A maradék olajat felhevítjük a wokban és adagonként megpörköljük a húst, de nem sütjük át.
Az összes húst és a zöldségeket visszatesszük a wokba, és hozzáadjuk az osztrigaszószt. Magas hõfokon keverve sütjük, amíg a hús átsül és a szósz felforrósodik. A tûzrõl levéve, újhagymával megszórjuk és azonnal tálaljuk.