Grízes lepény
sponsored links
Grízes lepény
A klasszikus görög konyhában sûrûn elõforduló hozzávaló a réteslap. Legyen a készülendõ étel sós vagy édes, a ropogósra sült réteslapokba burkolt fogás különleges ízkombinációkat képes magába rejteni.
Jó példa erre a következõ könnyen elkészíthetõ de annál finomabb görög édesség (Bugatsa), amit a tetejére öntött mézes -majdnem karamellizálódni készülõ- cukros szirup tesz még vonzóbbá :)
Hozzávalók:
1 bögre búzadara
1 ? bögre cukor
1 vaníliarúd.
9,5 dl tej
2 citrom reszelt héja
5 tojás
12 réteslap
kb ? dl olvasztott vaj
A tetejére:
? bögre (125ml) méz
1 bögre (250ml) víz
? bögre (125ml) cukor
fél citrom leve
1 kávéskanál õrölt fahéj
Közepes nagyságú lábasban öntjük a búzadarát, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet, cukrot és a vaníliarudat (ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a "héjat", mint a magokat használni - de ez helyettesíthetõ kb. 2 evõkanál vanília kivonattal is). Közepes lángon - továbbra is állandó keverés mellett - felforrljuk és addig fõzzük mig be nem sûrûsödik. /Kb 15 perc./ Levesszük a tûzrõl és néha megkeverve kb. 5 percet hagyjuk hûlni. Ekkor hozzáadjuk - még mindig állandó keverés mellett - a felvert tojásokat és a reszelt citromok héját. További 10 percig /néha-néha megkeverve/ hûlni hagyjuk. Ezalatt egy kissé kivajazott tepsibe helyezünk egymás tetejére 6 (olvasztott vajjal megkent) réteslapot. (Akkora tepsit válasszunk hogy a réteslap minden oldalon kissé lelógjon róla). Erre ráöntjük a búzadara keveréket. Majd újabb 6 egymásra helyezett, vajjal megkent réteslap következik. (Körben a lelógó széleket egymásra hajtjuk.) A tetejét éles kézzel pár helyen bevágjuk hogy a sülés közben keletkezõ gõz kiszabadulhasson. Elõmelegített sütõben (180ÿC) az alsó rácson kb 40-45 percig sütjük.
Ezalatt egy kisebb lábosban összekeverjük a mézet, vizet, cukrot, cirtomlevet és õrölt fahéjat. Kislángon felforraljuk és addig hagyjuk éppenhogy ?gyöngyözve" forrni, amíg be nem sûrûsödik és már majdhogy karamellizálódik- kb fele mennyiség lesz belõle és 20-25 percet vesz igénybe).
Kb. 10-15 percet hagyjuk hûlni, majd a közben elkészült és már kihülõben lévõ süti tetejére öntjük.
Kockákra vágva tálaljuk. Legfinomabb másnap hidegen, miután egy éjszakát a hûtõben töltött...