Grillezett édesköménykrémleves paprika-aiolival
sponsored links
Január, február, itt a nyár-kiabálta Józsi bácsi, amikor a téli zimankó kellõs közepén elhaladt a házunk elõtt öreg tacskójával. A nyár még messze van, de ez a leves már a kerti grillezéseket idézi. Elismerem, külsõre nem túl tetszetõs, ízre annál inkább. Csak elsõ olvasásra bonyolult-ha a zöldségeket megsütöttük, nagyon gyorsan elkészül. Kicsit elégettem a hagymát és az édesköményt a grillezésnél, ezért érezhetõ volt egy kis füstös íz, de ez kifejezetten használt a levesnek. Nyáron hidegen is jó lehet, mi most melegen ettük.
Hozzávalók
2 édesköménygumó
1 nagy vöröshagyma (200 gramm)
4 gerezd fokhagyma hámozatlanul
2 kávéskanál édesköménymag (kihagytam)
1 evõkanál olívaolaj
500 ml zöldségleves (kockából is lehet)
250 ml tej
250 ml víz
2 kávéskanál citromlé
A paprika-aiolihoz
1 közepes piros kaliforniai paprika (200g)
2 gerezd hámozott fokhagyma
1 tojássárgája
fél kávéskanál dijoni mustár
1 kávéskanál citromlé
80 ml olívaolaj
200 fokra bemelegítjük a sütõt. Egy tepsibe tesszük a nagyobb darabokra vágott édesköménygumókat, a szintén nagyobb darabokra aprított vöröshagymát, a héjas fokhagymákat és összekeverjük az olívaolajjal és az édesköménymagokkal. Lefedjük alufóliával és 30 percig sütjük. Ezután levesszük az alufóliát és újabb 20 percre ( addig, amíg megpuhul az édeskömény) visszatesszük a sütõbe. Ezután hûlni hagyjuk.
Célszerû közben a kaliforniai paprikát is megsütni-külön tepsiben vagy grillen, de ne tegyük az édeskömény mellé, mert a piros leve zavaró lehet a levesben. Ha a paprika héja már kezd feketedni, vegyük ki és tegyük egy nylonzacskóba . Hagyjuk kihûlni és utána húzzuk le a héját.
A leveshez az édesköményt és a hagymát tegyük egy lábosba. A fokhagyma héját húzzuk le, a krémes belsejét is adjuk az elõbbiekhez. Öntsük fel a levessel, a tejjel és a vízzel. 10 percig forraljuk, majd hûtsük ki és turmixoljuk. Citromlével ízesítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (ne nagyon, mert az aioliban is van só)
A paprika aiolihoz turmixoljuk a tojássárgáját, a fokhagymát, a citromlevet és a mustárt. Kis adagokban hozzáöntjük az olívaolajat és addig keverjük, amíg majonézszerû krémet nem kapunk.
Ezután hozzáadjuk a sült paprikát és és összeturmixoljuk. Gyengén sózzuk. Tálalásnál a leves tetejére merünk egy-egy kiskanál aiolit és az édeskömény levelével díszítjük.