Gombás quiche (VKF! #31)
sponsored links
Rövid és felületes kamrászati kutatásaim alapján úgy tûnik, az ételmegmaradás törvénye - az USA-n kívül, ahol a pazarlás menõ - leginkább a gyerekes családok körében érvényesülhet. Mi igyekszünk adaptívan viszonyulni a fõzéshez: a finom (értsd: húsos vagy szalonnapörcös :) kajákból több készül, mert úgyis elfogy, míg zöldbabfõzelékbõl két nagy tányérnyi is bõven elég egyszerre. Friss élelmiszerbõl célzottan vásárolunk, és amit megbontunk, azt felhasználjuk (l. még menütervezés), vagy eleve akkora kiszerelést szerzünk be, ami teljes egészében átlényegül a kiszemelt fogássá. A száraz kenyér házi pékeknél alapból ismeretlen fogalom, de ha minden kötél szakad, még a péksütemény is lefagyasztható a rosszabb idõkre. Ennyit tehát a maradékok hiányáról.*
A gombás lepény eredetileg a maradék gombapörkölt újrahangszerelésére szolgált, újabban viszont csak azért fõzök gombapörköltet, hogy quiche-t ehessünk. Ezen a ponton megspórolnék egy kis gépelést: az omlós tészta (normál tortaformához 30 dkg liszt, 15 dkg - akár puha - vaj, 1-2 ek hideg víz, só, de mehet bele túró is) nem ekkora ördöngösség, fõleg, ha hûtés elõtt nyomkodjuk a formába, és esetünkben az elõsütés is felejtõs, mert a tészta nem púposodik fel, nem ázik el a tölteléktõl, csak épp annyira, hogy szeleteléskor ne morzsálódjon szét teljesen.
A kismilliomodik gombapörkölt receptre sem hinném, hogy óriási igény lenne: a fenti tésztára 50 dkg csiperkébõl egy felkockázott, óriási hagymán, két gerezd fokhagymával, kevés pirospaprikával, sóval, borssal, sok petrezselyemmel készült, nem túl leveses pörkölt való, amit elõzõleg pár kanál tejföllel és egy S-budget méretû tojással elkeverek, a tetejére pedig reszelt sajtot küldök, és 180 fokon kocsonyásodásig, illetve sajtpirulásig sütöm. Szerintem hidegen is jó, de ezt a meglátást kétfõs családunkban nem mindenki osztja.
Kissé viharverten (a széle direkt rusztikus :)
*Írom mindezt aznap, amikor az egy hete épnek látszó állapotban vásárolt, ma a rothadás elõtti utolsó stádiumban lévõ krumpli megmentésére annyi krumplipürét gyártottam, hogy pár nap múlva egy része tuti krokettként vagy hercegnõ burgonyaként végzi.