gombakrémleves

2008-10-23

sponsored links

Nagyjából majdhogynem ugyanúgy készül, mint a spárgakrémleves, csak kicsit máshogy.

 

 

Húsz deka (a szemetesböl kellett kibányásznom a csomagolását, dehát így jár az, aki nem nézi meg idöben) gombát (ilyen pici, tenyésztett tippem szerint sampion)(vagy hogy kell leírni) meghámozok, megmosok (nem veszem ki a szárát, mert szerintem jó ez így is, csak feleslegesen molyolnék), majd negyedelem. Beleteszem egy kisebbfajta lábosba, evökanálnyi margarinnal, pici sóval, pici cukorral, két korty vörösborral közepes lángon tizenöt percet párolom.

 

Addig négy deka friss sajtot (helyette jó a trappista, meg valamilyen ömlesztett, például a bocis, annak is nagyjából ilyen íze van, csak kicsit jellegtelenebb. a friss sajté), két lap guadával (hogy legyen némi íze is, de ha trappista, akkor bátran kihagyható) feldarabolok. (Ha van friss petrezselyem zöld, akkor azt is, de ha nincs, hát akkor nem, nekem itt nem volt.)

 

Amikor megpárolódott a gomba, kiveszek belöle egy evökanálnyit, teszek hozzá egy deci tejet, a sajtokat, visszateszem közepes höerösségre.
Világos rántást készítettem evökanálnyi olivaolajból, evökanálnyi lisztböl (kenyérsütö)(majdnem annyi sikér van benne, mint az otthoniakban), majd hozzátettem a gombához (már az is forrt), jól elkevertem. Mikor besürüsödött (néhány perc), elolvadt a sajt (a friss sajt nem olvad), elkezdett forrni, levált az edény faláról, akkor levettem a melegröl, tettem hozzá egy kis tárkonyt, kakukkfüvet, borsot (itt kéne a petrezselymet is), elkevertem és hagytam picit hülni.

 

A maradék tejszínt (ami a spárgakrémleves után maradt, nagyjából egy deci) elkevertem egy tojássárgájával.

 

A gombákhoz adtam egy deci tejet, turmixoltam, megkóstoltam (hogy mi kell még bele). Szerintem kellett még hozzá egy kevés méz, és szerecsendió.
Legíroztam (ehhehe. nem mondom meg.*) a tejszínes tojássárgájával, belekevertem az egyben lévö gombadarabokat, még egy utolsó kóstolás...

 

 

...és ha minden oké, akkor lehet is tálalni!
(Petrezselyem darabkával, olajspirállal, és egy kis borssal jól mutat.)

(Hja, és van már több linkem is, baloldalt.)

 

 

*(najó: a staff-nál helyben, vagy a konyhamesteren megtalálod a kifejezést)


Folytats a blogon ... klopf.freeblog.hu/archives/2008/10/23...

sponsored links

Keres?s