Gnocchi gesztenyébõl

2009-11-08

sponsored links

Jómúltkorában gesztenyeliszthez receptet keresve találtam egy gnocchit többféleképpen ízesítve: vargányával, hagymával-sárgarépával illetve kelkáposztával. De ha most van épp a szezonja, legyen inkább fõtt gesztenyébõl (ha krumpliból és sütõtökbõl elkészíthetõ, biztosan mûkodik gesztenyével is), a gesztenyelisztbõl ? egészen más módon ? készülõ változatot eltettem késõbbre.
A kelkáposztát megtartottam, hozzávaló sajtnak pedig kipróbáltam kettõt is: parmezánt illetve kékpenészes sajtot. Ez utóbbi ízlett jobban.



Gesztenye-gnocchi kelkáposztával gratinírozva

30 dkg fõtt gesztenye, áttörve
25 dkg liszt
1 tojás
szerecsendió
egy kis fej (60-80 dkg) kelkáposzta
7-8 dkg kékpenészes sajt vagy parmezán
vaj
olaj
Az áttört gesztenyét összegyúrom a liszttel, tojással, kevés reszelt szerecsendióval, sóval, és annyi vízzel (kb. 1 dl), hogy rugalmas tésztát kapjak.
Vizet forralok, a kelkáposztát keskeny csíkokra vágom. 4-5 adagban 2 percre a forró vízbe dobom, ha megpuhult, szûrõbe szedem, hagyom lecsöpögni, majd 4, kiolajozott, egyszemélyes tûzálló tálba szedem.
A tésztából lisztezett deszkán hüvelykujj vastagságú hurkákat sodrok, 2-3 cm-es darabokra vágom és egy villa hátán végiggörgetve bordásra formázom a gnocchikat. A kelkáposzta fõzõvizét újra felforralom, 4-5 adagban kifõzöm: akkor van kész, ha feljön a víz felszínére. Szûrõlapáttal kiszedem, lecsepegtetem, elosztom a tálakban. Lazán összekeverem a kelkáposztával, kevés vajat forgácsolok rá. Megszórom a reszelt parmezánnal vagy rámorzsolom a kéksajtot.
Elõmelegített sütõben 10 perc alatt átsütöm.
4 adag

Folytats a blogon ... rossamela.blogspot.com/2009/11/gnocch...

sponsored links

Keres?s