Gabonakonyha II. - Köles

2009-02-23

sponsored links

10.000 éves múltra visszatekintõ, Kínából származtatott gabonaféle.
Az ó- és középkori Magyarország legjelentõsebb gabonája.

Élettani hatásai:
rendszeresen fogyasztva rákmegelõzõ hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erõsíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentõ, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Karbantartja az erek falát, a tüdõ szöveteit és az emésztõrendszert.
Megelõzi a fogszuvasodást, és segít a fogzománc megvédésében.
Serkenti az immunrendszert.
Magas kovatartalma miatt képes szervezetünket belülrõl melegíteni, hajat fényessé, bõrt rugalmassá, fogakat, körmöt erõssé teszi.
A köles az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékû fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz.
Könnyen emészthetõ.
Lugos kémhatású.


Köles fõzési alaprecept:
1 bögre köles
kis só
4 bögre víz
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csipet õrölt zöldbors
1 ek.olaj

2 féle elkészítési lehetõség:

1. a négyszeres vízmennyiséget felforraljuk és a többit hozzátéve lassú tûzön kevergetve 20 percen belül elkészítjük.

2. az olajon a hagymát megpirítva, majd a kölest átforgatva felengedjük a kimért vízmennyiséggel, és 20 perc alatt készre fõzzük.


Én elég fantáziátlanul, szimpla köles levest szoktam készíteni. Ua, mint egy zöldségleves, csak az olajra a hagyma és a répa mellé beszórom a kölest is. Utána még gazdagítom azzal, ami éppen otthon van. DE annyira egészséges, hogy sokkal többször kellene az asztalra kerülnie.
Jobb lesz utánanéznem egy-két izgalmas receptnek:-)


forrás: Nyers Csaba - Bevezetés a gabonakonyhába

Folytats a blogon ... katbo-foz.blogspot.com/2009/02/gabona...

sponsored links

Keres?s