Gabonakonyha I. - Szezámmag

2009-02-06

sponsored links

Nyers Csaba - Bevezetés a gabonakonyhába címû könyvét jó pár évvel ezelõtt kaptam.
Nagyon hasznosnak tartom, ezért szeretnék Nektek belõle részleteket megmutatni.

Elsõként: Szezámmag
Mintegy 5000 éves múltra tekint vissza, az õsi Babilon csodálatos függõkertjeinek egyik legfontosabb terménye volt.
Kiemelkedõen sok kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, B1, B2 és E vitamint tartalmaz.

Élettani hatása:
Népi gyógyászat szerint az agy, az idegszövetek és a szívizom erõsítõjének tartják.
Krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek esetén is ajánlják. Kítûnõ afrodiziákum.
Rendszeres fogyasztásával csökken a vér és a máj koleszterin szintje. Bõrre kenve akadályozza a bõrrák kialakulását.
Mézzel (ami nagy mennyiségben tartalmaz aszparagin-savat) alkalmazva szembetûnõ változásokat idéz elõ: vidámabbak, élénkebbek, szexuálisan aktívabbak , felkeléskor kipihentebbek leszünk.

Alaprecept
Jól átmosott, lecsepegtetett szezámmagot serpenyõbe tesszük és mérsékelt tûzön aranybarnára pirítjuk. Ha már izzadni, pattogni kezd és dióillatot áraszt, akkor készen van.
Kávédarálón kissé durvára õröljük.

Mézes-szezámos golyó

Az alaprecept szerint elkészített szezámmagot mézzel összekeverjük. Kb 20 dkg szezámmaghoz 3 evõkanál mézet keverünk.
Vizes kézzel golyókat formálunk és meghempergetjük még egész szezámmagban is. Hûtõben tároljuk.
(keverhetünk még bele: durvára vágott diót, datolyát is)

Szezámsó

Az alaprecept szerint elkészített szezámmagot összekeverhetjük õrölt tengeri sóval.

Én vajjal is ki szoktam keverni.

Forrás: Nyers Csaba- Bevezetés a gabonakonyhába


Folytats a blogon ... katbo-foz.blogspot.com/2009/02/szezam...

sponsored links

Keres?s