Fülinek - rizses hús

2009-10-08

sponsored links

Mostanában elég kevés idõt töltök a konyhában. Ez meglátszik a blogon is. Úgy eltûntek a bejegyzések, mintha nem is fõznék. Pedig fõzök. Majdnem minden nap. Csak máshogy, mint eddig. A legtöbb étel a gyorsan elkészíthetõ kategóriába tartozik, a maradék pedig "csõben sült", azaz este összerakom, és reggel megsütöm, míg készülõdünk, (vagy a férjem süti meg délelõtt).

Nálam a legtöbb gyorsan készült étel kuktában fõ. Nagyon szeretem ezt az ötletes, takarékos fõzõedényt. Tudom, hogy az ára elég borsos. Az én kuktáim régiek, (még alumíniumból készültek), de ha valami történne velük rászánnám azt a nem kevés pénzt, mert megéri!

Rizses hús (anyu receptje)

1/2 kg sertés hús (comb, vagy lapocka)
3 dl rizs (nem elõfözött)
1 közepes sárgarépa
1 közepes petrezselyem
1 közepes fej hagyma
1-2 marék fagyasztott zöldborsó
1-2 evõkanál étolaj

bors



A húst megmosom, majd egyenletes, nem túl nagy kockákra vágom. A hagymát apróra vágom, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázom.
A hagymát a zsiradékon megpirítom, hozzáadom a húst, fehéredésig pirítom, majd rádobom a zöldségeket, és azokat is átfuttatom az olajon. Felöntöm egy dl vízzel, majd fûszerezem. Lezárom a kuktát, nagy lángon fõzöm a füttyjelig. Innen takarékon még kb. 5 percet fõzöm. Elzárom a gázt, kinyitom a kukta tetejét. (Ha nagyon sietek, akkor a szelepet alátámasztva siettetem a fedõ leesését.) A húshoz adom a megmosott, lecsöpögtetett rizst, felöntöm 3 dl vízzel. (Ha szükséges, akkor sót és borsot is adok hozzá.) Újra lezárom a kuktát, várok a füttyjelre, majd kb két perc után elzárom a gázt. Úgy egy fél óra múlva megnézem a rizst, és a húst. Ha véletlenül nem fõtt volna meg, akkor forrásig (füttyjelig) újra alágyújtok. Ilyenkor szükség lesz még egy kevés vízre is. Tényleg nagyon kevésre, mert a kuktából a felesleges folyadék nem tud elpárologni.

Egyszerû, gyors és finom.
Az elõkészületekkel együtt egy órán belül elkészül.


Folytats a blogon ... zsannamanna.blogspot.com/2009/10/fuli...

sponsored links

Keres?s