Füge függés

2008-08-04

sponsored links

Két éve már, hogy egy fügefa is állandó lakója kertünknek. Az elsõ nyáron csupán néhány fügével ajándékozott meg bennünket, idén már folyamatosan élvezzük termését, lekvárhoz elegendõ gyümölcsre talán jövõre számíthatunk.

Pont jókor jött az ajándékba kapott nagy kosár füge, így készíthettünk már idén is fügelekvárt. W. imádja, a kedvenc lekvárja. Koprodukció ez, W. megmosta, levágta a kocsányukat, beletette a rézüstbe, nyakon öntötte cukorral, nekem pedig a fõzés hálás szerepe jutott, na meg az üvegek sterilizálása és a lekvár üvegekbe töltése.

Egy pillanatig sem panaszkodom, mert tavasszal kaptam egy csodaszép lekvárfõzõ sárgaréz üstöt, amiben gyerekjáték a lekvárok, dzsemek fõzése: egyáltalán nem kell keverni (ugyanis nem ég le benne a gyümölcs), csak néha lehabozni a tetejét.

Íme a végeredmény:

Hozzávalók 9 kis (375 ml-es) üveghez:

5 kg érett füge
1500 g kristálycukor

Elkészítés:

A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk.

A megszárított gyümölcsöket elõször félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk. (Vagyis felnyolcadoljuk.)

A felvágott fügét a rézüstbe (vagy lekvárfõzésre használt edénybe tesszük), ráöntjük a tetejére a cukrot, letakarjuk és az éjszakára állni hagyjuk.

Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül fõzzük. Ha túl sok lenne a leve, merjünk le belõle (én majdhogynem egy liternyit lemertem), majd a tûzrõl lehúzva botmixerrel pépesítsük a fügedarabokat.

Tegyük vissza a tûzhelyre, várjuk meg, míg egy-kettõt rottyan.

A kész lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, befõttes fóliát feszítünk a tetejük alá, rácsavarjuk a fedõket, befõttes gumit teszünk az üvegek nyakára és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hûlnek. (9 db 375 ml-es üvegnyi lekvár lett belõle)

Az elsõ adag annyira finom lett, hogy a hétvégén vettünk a piacon egy nagy kosár fügét, az újabb felvonáshoz. Ehhez konyakot is adtunk, amitõl igazán különleges,  de csepppet sem tolakodó ízt kapott a dzsem.

Hozzávalók 10 kis (375 ml-es) üveghez:

5 kg érett füge
1000 g kristálycukor
250 ml jó minõségû konyak

Elkészítés:

Hasonló, mint a natúr fügelekváré, csak a cukorral együtt az alkoholt is hozzáadjuk.

A végén pedig csak a gyümölcsök felét pépesítettem, a maradékot darabosan hagytam.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... nosalty.blog.hu/2008/08/04/fuge_fugges

sponsored links

Keres?s