Fûszeres kashmíri burgonya (Aloo dum)
sponsored links
Aki ismerkedni kezd az indiai konyhával, az elõbb-utóbb belebotlik az Aloo gobi néven ismert karfiolos burgonyacurrybe. Ez az egyszerû curry szinte mindegyik alap indiai szakácskönyvben megtalálható és szinte még bolti curryporral is el lehet készíteni. Szerintem pedig jó belépõ arra, hogy bárkit elvarázsoljon az indiai konyha.
Aki azonban ennél tovább szeretne lépni, az elkészítheti ennek a currynek a megannyi, régiónként is továbbfejlesztett, kifinomultabb változatait. Itt már nyugodtan zsonglõrködhetünk is a fûszerekkel.
Ilyen például az északi Kashmírból származó Aloo dum (vagy Dum aloo), egy igen fûszeres, sûrû lében párolódó burgonya. (Aloo = burgonya, dum = gõzben párolt) Két változatot néztem át alaposan, ebbõl készült ez az egyszerûsített változat. Az egyszerû csupán azt jelenti, hogy a munkafolyamatokat próbáltam lerövidíteni, talán nem vált az íz kárára, viszont minden hozzávaló ugyanúgy benne van, mint az eredeti receptúrákban. Fontos és meghatározó kelléke a kesudió, ezt semmiképp ne hagyjuk ki!
Egy rendkívül gazdag, igen finom curry lett belõle. Senkit ne riasszon el a hozzávalók hosszú listája, ez teljesen normális az ázsiai konyhákban. Ha mindent kezünk ügyébe teszünk, akkor csip-csup készen is vagyunk.
Fûszeres kashmíri burgonya
(Aloo Dum)
500-600 g pici ropogós újburgonya
A masalához
50 g kesudió
50 g kókuszdióreszelék
2 cm gyömbér, frissen
2 gerezd fokhagyma
2 db piros chilipaprika
1 tk koriander, egészben
? tk feketebors, egészben
1 rúd fahéj
3 db szegfûszeg
1 db csillagánizs
1 ek földimogyoróolaj
1 db lilahagyma
6 ek darabos paradicsom
A tadkához (fûszeres mártás)
2 ek földimogyoróolaj
1 tk mustármag
1 tk római kömény
2 db currylevél
? tk kurkuma
só
1. A burgonyaszemeket alaposan megmosom és héjában annyi vízben felteszem fõni, amennyi ellepi. Ha megfõtt, leöntöm a vizet és hûlni hagyom. Késõbb, ha már vastag a héja, meg kell utólag hámozni. Ha nagyok a szemek, karikára vágom.
2. Egy kisebb serpenyõbe teszem a kesudiót és a kókuszt és kissé megpirítom. Kiveszem, félreteszem. A gyömbért felvágom és a darabolt fokhagymával együtt megpirítom, közben hozzáadom a masala többi hozzávalóit is. Addig kevergetem, amíg illatoznak. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Ha kész, ezeket is félreteszem egy tálba.
3. Egy kevés mogyoróolajban megpirítom a felvágott hagymát és ráteszem a paradicsomot. Néhány percig rotyogtatom, majd félrehúzom.
4. Ha mindez kész, a fûszeres krémhez öntök egy kevés vizet, sózom és aprítóban vagy botmixerrel pürésítem. Félfolyós paszta legyen belõle.
5. Egy wokban felforrósítom a földimogyoróolajat és beleteszem a mustármagot, a római köményt és a currylevelet. Hagyom kipattogni, akkor beleteszem a masalapasztát és a kurkumát és kevés vízzel felhígítom. Ha szükséges, sózom. Most beleteszem a burgonyaszemeket és jó 15 percig párolom, közben ha kell, mehet bele egy kevés víz is.
6. Tálaláskor vágott koriandert szórok a tetejére.
4 személyre /