Fûszeres, karamellás cukorszirup

2008-09-20

sponsored links

Fûszeres cukorszirupot készíteni annyira egyszerû, hogy nem is merem receptnek hívni, legyen mondjuk csak leírás. Mivel viszont kérték néhányan, így nem szégyenkezem miatta :)

Fûszeres cukorszirupot készíteni jó dolog. Elõször is mesebeli illat lengi be a lakást, ami nem utolsó hangulatot áraszt. Másodszor végtelenül egyszerû, mégis profi trükknek látszik, így jó szakácsnõnek tûnhet az ember, holott, hát, hümm. Harmadszor pedig nagyon finom! Menten leírom a felhasználási lehetõségeket is.

Egy kilónyi kristálycukrot tegyünk fel a tûzhelyre, vastag falú lábosban, lassú tûzre. Ez szépen, lassan elkezd melegedni, majd olvadni, aztán karamellizálódni. Legyünk résen, nehogy leégjen - kavargassuk gondosan. Amikor úgy a harmada, fele olvadozik és rózsaszín, akkor ne olvadjunk el mi magunk a gyönyörûségtõl, hanem dobáljuk bele a fûszereket. Három fahéjrúd, hat-nyolc szegfûszeg, egy teáskanálnyi õrölt gyömbér és egy citrom reszelt héja kerüljön bele, és csavarjuk bele a citrom levét is. Én egy liternyi vízzel szoktam felönteni. 

Ekkor a karamellizálódott részek sértõdötten megdermednek, de mi ettõl ne zavartassuk magnkat. A szép, lassú tûz felett át fog olvadni az egész. Fõzzük addig, lassan, halk gyöngyözésben, amíg sûrû, majdnem krémes sziruppá nem válik. Két hétdecis üveget szokott megtölteni, ha leszûrtem.

Ez a szirup tea, kávé ízesítésére kiváló, fõleg a téli idõszakban. Fagylaltra is lehet önteni, aztán pirított dióval, mogyoróval vagy mandulával, esetleg pisztáciával megszórni. A likõröket is lehet ezzel édesíteni, ha mi magunk készítjük el a gyümölcslikõröket. Puncsba, forralt borba is tehetjük. És persze kimagozott, félbevágott gyümölcsöket (almát, körtét, barackot) lehet benne párolni, és mondjuk vaníliafagylalttal enni. Megéri a próbát.

Ja, és gyors utóirat: mézbõl is elkészíthetõ ám, ha épp egészségesen szeretnénk elhízni!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... eleuszisz.blog.hu/2008/09/20/fuszeres...

sponsored links

Keres?s