Fûszeres fehérbab-krémleves spenóttal
sponsored links
Költözünk. Biztos van más is, aki nyolc hónapos terhesen csomagolt, dobozolt, intézkedett és tárgyalt a mesterekkel, de úgy érzem, hogy lassan nekem ebbõl ennyi elég. És a java még hátra van. Tegnap a konyhaszekrény tartalmának dobozba rendezése volt a program. Mivel a nyolcadik hónap mellett nehezítésnek van egy klassz terhességi magas vérnyomásom is, és ez gyakorlatilag kizár minden fizikai megerõltetést, egy chaplini börleszkbe illõ jelenetnek lehettek volna tanúi az arra tévedõ bámészkodók. Lehajolni ugyanis már nagyon nehezen tudok, és a vérnyomás miatt nem is kifejezetten javallott, viszont a kezembe kerülõ fehérbab zacskója lyukas volt, így egy gyakorlott szántó-vetõt idézõ klasszikus mozdulattal szórtam tele a konyhát és a nappali háromnegyedét fehérbab szemekkel. Ha megvan a jelenet a Hippolit a lakájból, mikor a személyi edzõ papírfecniket dobál a földre a nagyságos asszonynak testedzési céllal, kb. olyan arccal kászálódtam neki én is a babok egyesével történõ összegyûjtésének (a porszívó már az új lakásban). Arra már csak utólag gondoltam, hogy a közben elhangzó folyamatos káromkodás minden szavát hallja a kisfiam is odabenn, de csak remélni tudom, hogy egyelõre ez nem zavarja a békés növekedésben, ugyanis nincs tisztában a szavak jelentésével hálistennek. A földrõl fáradtságos munkával összegyûjtött babokat elõször finoman a kukába akartam helyezni, de aztán szebb halálnak gondoltam számukra a forró vízben való hosszú kínzást, így alapos mosás-áztatás után nekiálltam a fenti levesnek, bár elmondani nem tudom, mennyire nem volt hozzá kedvem ilyen elõzmények után.
De nem bántuk meg, nagyon finom lett, krémes selymes, és jó csípõs. (a tetejére kerülõ szezámmag zacskóját ezek után érthetõ módon, hatszor vizsgáltam át a mosogató fölött. Ha azzal ugyanez megismétlõdött volna, szegény gyerekemnek egy megbomlott elméjû mamája lenne már csak?)
Hozzávalók: 25 dkg száraz fehérbab, 1 hatalmas fej fokhagyma, 1 fehérrépa, 1 kis darab zeller, 3 marék bébispenót, 3 ek tejföl, fehérbors, szerecsendió, szárazon pirított szezámmag
A megmosott, beáztatott babot hideg vízben feltesszük fõni, a félbevágott fokhagymagerezdekkel együtt. Kb. 40 perc mûlva mehet hozzá a többi zöldség, a spenót kivételével. További kb.20 perc fõzés után (de mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy elég puha) összeturmixoljuk, ízesítjük só, jó sokbors, szerecsendió, mehet bele a tejföl, és a spenót. Ezután zárjuk le, hadd maradjon egy kis zöld íz a spenótban. Tálalás elõtt szórjuk meg a pirított szezámmaggal.