Fusilli sonkás-sajtos bormártással

2010-02-02

sponsored links


Az eredeti recept ott található a Lorien blogjában. Kitûnõ, többször is meg-
fõztem a recept szerint.

Valamennyit azért változtattam rajta, azt viszont leírom. Hozzávalók: lásd a Lorien blogja, fentebb, a mennyiséget és megadott arányokat érdemes betartani. Kell hozzá fusilli vagy penne, sonka, szalonna, mikor mi van (ma prosciutto volt, valamint fõtt disznókebel, elárulom, mûködik az csupáncsak füstölt szalonnával is, sõt), fokhagyma, tejszín és/vagy creme fraiche, parmezán, többféle reszelhetõ sajt, bors, szerecsendió, fehérbor.


Odateszem a tésztát. A sonkát, szalonnát csíkokra vágom, olívaolajon megfuttatom két-három felaprított fokhagymacikkellyel (lehet több is, fõleg ha kínai a fokhagyma), amikor a szalonna és sonka kicsit odakap felöntöm fél csésze- egy csésze fehérborral, forralom pár percet, nem sokat, tejszín vagy creme fraiche megy bele, azzal is forralom pár percet, megkóstolom, jön bele szerecsendió és bors bõkezûen, kóstolom, beleszórom a reszelt sajtot, minél többféle és minél markánsabb ízû annál jobb, ismét kóstolom, ha túl sûrû felengedem a fusilli fõzõvizével és további fehérborral, kóstolom, fûszerezem ha kell, kész. A tésztára öntöm, parmezánt szórok rá, elfogyasztom a maradék bor mellé.

Namármost, a creme fraiche nagyon drága, és csak ezért a receptért nem éri meg, egyébként másért se nagyon, mármint ezen az áron. Másrészt azonban nagyon is megéri, a creme fraiche ugyanis nem tejszín és nem is tejföl, nem folytatom, értekeztek róla épp elegen. Van egyéb elõnye is, nemcsak az ára, a creme fraiche ugyanis fõzhetõ, más az állaga, olcsóbb is mint a tejszín.
Érdemes tehát megpróbálni, elõször ezt is Váncsa István könyvében láttam, késõbb utánanéztem, és valóban: a lényeg az, hogy tejszínt összekeverünk tejföllel vagy íróval, alaposan felrázzuk, letakarjuk, hagyjuk állni vagy egy napot, közben megkeverjük, másnap mehet is a hûtõbe, eláll egy hetet, tíz napot. Creme fraiche receptek (angolul) itt és itt.

Kipróbáltam, mûködött. Habtejszínbõl meleg szobában az igazi, egy nap alatt kész, de itt is érdemes kísérletezni.








Folytats a blogon ... vorosbor.blogspot.com/2010/02/fusilli...

sponsored links

Keres?s