Frissensültek
sponsored links
Zöldségfélébõl készülõ frissensültek:
Athéni gomba
Személyenként 5 db tisztított nagyobb gombafejet megsózunk, és borssal ízesítünk. Olvasztott vajjal meglocsoljuk és kb. 2 órát állni hagyjuk. Ezután teflonserpenyõben szép pirosra sütjük. Kapormártással vagy ketchuppal tálaljuk.
Bolgár brokkoli
A mélyhûtött, vagy friss brokkolit gyengén sós-ecetes vízben félig puhára fõzzük. Közben lisztbõl tojással és sörrel sûrû palacsintatésztát készítünk, amelyet sóval, reszelt szerecsendióval ízesítünk. A jól lecsurgatott brokkolirózsákat a masszába mártjuk, majd bõ, forró zsiradékban kisütjük.
Burkolt karalábé
Személyenként 2 fej tisztított karalábét ujjnyi vastag karikákra vágunk, és sós vízben puhára párolunk. Közben a szokásosnál sûrûbb palacsintatésztát készítünk. A fõtt és jól lecsurgatott karalábékarikákat gyengén lisztezzük, megforgatjuk palacsintatésztában, forró zsiradékban kisütjük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Olasz burgonyalepény
Harminc dkg tisztított burgonyát sós vízben puhára fõzünk, majd levétõl lecsurgatva áttörjük. Jól elkeverjük 10 dkg reszelt sajttal, 1 tojássárgájával. Sóval, törött borssal ízesítjük. Lepényeket formálunk belõle, lisztbe mártjuk, és bõ forró zsiradékban ropogósra sütjük. Feltétként, de - paradicsom- vagy gombamártással - önálló ételként is tálalhatjuk.
Gombafejek Kati módra
Személyenként 5 db nagyobb tisztított gombafejet sóval, törött borssal - esetleg valamilyen enyhe fûszerkeverékkel - ízesítünk, sûrû palacsintatésztába forgatjuk, és forró zsiradékban hirtelen kisütjük.
Gombalepény
Harminc dkg tisztított gombát megfõzünk, majd jól lecsurgatjuk. Egészen finomra vágjuk, és 2 dl tejföllel, 4 egész tojással, 5 dkg vajjal, kis fél fej aprított vöröshagymával, 1 kávéskanál szardellapasztával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel és annyi liszttel eldolgozzuk, hogy lepényszerûen formázható legyen. A masszát, 1 órát pihentetjük. Ezután szeleteket formázunk belõle, és kevés vajban kisütjük.
Gombavagdalt
Harminc dkg tisztított és kockákra vágott gombát hagymás zsíron puhára párolunk. Közben 3 db zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kicsavarunk. Eldolgozzuk 2 tojással, sóval, törött borssal, majd a közben megpuhult gombával, finomra vágott petrezselyemmel. A masszából pogácsákat formázunk, morzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük õket.
Holland padlizsán
A padlizsánt megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk. Köményes burgonyával tálaljuk.
Kapros rántott tök
Csak friss, zsenge tökbõl készítsük. A megtisztított, kb. fél centiméteres karikákra vágott tökszeletek belsejét eltávolítjuk. Megsózzuk, és kb. fél óráig állni hagyjuk, ezután óvatosan kinyomkodjuk õket. Finomra vágott kaporral meghintjük, a szokásos módon bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük.
Keszthelyi karfiol
Egy nagyobb fej karfiolt rózsáira szedünk, és gyengén sós vízben puhára fõzzük. Ezután egy kisebb fej reszelt vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, majd eldolgozzuk egy tejben áztatott és kicsavart zsemlével, 1 dl tejföllel, a karfiollal és 1 tojással. Sóval, törött borssal ízesítjük, és kis pogácsákat formázunk belõle. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk és bõ, forró zsiradékban ropogósra sütjük. Köretként, de tartármártással önálló ételként is tálalhatjuk.
Orsi kelkáposztája
A megmosott és cikkekre vágott kelkáposztát köménymagos, sós vízben puhára fõzzük. Lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk. A levelekre egy-egy vékony szelet sajtot helyezünk, és együtt feltekerjük. Tojást liszttel elkeverünk (így jobban köt) és ezzel, valamint zsemlemorzsával bundázzuk a tekercseket. Forró zsiradékban pirosra sütjük. Feltétként, vagy - különbözõ mártásokkal - önálló ételként tálaljuk.
Parajszelet
Egy csomag felengedett és levétõl lecsurgatott mirelit parajpürét elkeverünk 10 dkg reszelt sajttal, 2 db tojással, sóval, törött borssal, fél gerezd szétnyomott fokhagymával és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható keménységû legyen. Kb. 5x10 centiméteres szeleteket formázunk belõle. 4 evõkanál liszttel eldolgozunk 2 tojást és ezzel bundázzuk, majd forró zsiradékban kisütjük.
Rántott burgonya
Fél kg burgonyából az átlagosnál keményebbre készített burgonyapürét elkeverünk csipetnyi borssal és 2 tojássárgájával. Mikor kihûlt, akkor szeleteket formázunk belõle, és lisztbe forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük.
Rántott karfiol
A rózsáira szedett és jól megmosott karfiolt gyengén sós vízben megfõzzük. A jól lecsurgatott rózsákat a szokásos módon bundázzuk és bõ, forró zsiradékban kisütjük. Feltétként, köretként, de mártásokkal önálló ételként is tálalhatjuk.
Sült paradicsom
Közepes nagyságú, hibátlan és kemény paradicsomokat ujjnyi vastag karikákra vágunk, majd sûrû palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban hirtelen átsütjük õket. Sózzuk, és köretként vagy akár önálló nyári vacsoraként is tálalhatjuk.
Zellerszeletek
A tisztított és félujjnyi vastag karikákra vágott zellerszeleteket sózzuk és kevés fehérborban kb. 2 óráig pácoljuk. Közben cukor nélküli palacsintatésztát készítünk, és a lecsurgatott szeleteket ezzel bundázzuk. Forró zsiradékban világosra sütjük, tartár- vagy fehérbormártással tálaljuk