Francia hét a Karmában - avagy milyen a bouillabaisse a Liszt Ferenc téren
sponsored links
Friss élményekkel megrakodva tértem haza az imént a Karma étterembõl. A Liszt Ferenc téren sétáltunk kicsiny családommal, apró léptekkel haladva a francia bisztró felé, mígnem egy táblán kréta kiírással meg nem állított minket a felirat: Bouillabaisse 3190 ft/2 fõ. Több sem kellett vidám csapatomnak, eredeti célunkat feledve betértünk a kérdés végére járni: milyen a névadóm, ez az imádott halleves a Liszt Ferenc téren? A fogadtatás kissé meglepõ volt, nem szeretem, ha úgy kezelnek egy étteremben mintha a felszolgáló haverja lennék. Az asztalok 80%-a üres, mégis határozottan egy 2 személyes asztalt mutatott nekünk az úriember (gyereknek nem kell hely?!). Elhelyezkedtünk, a mellettünk lévõ párkányt szépen berdeztünk, helyet valahogy kell felszabadítani... Az étlap elsõ oldalán van a Francia Hét kínálata: Bouillabaisse, dijoni mustáros báránycsülök, pappardelle szarvasgombás raguval, ratatouille és vajban pirított tejbegríz amihez eper mousse dukál. Kissé szkeptikusan szemléltem a menüt: mi a macskát keres márciusban rataouille és eper mousse az étlapon??? Mit nekünk szezonalitás, hülye magyarnak mirelit eper, vízízû paradicsom, löttyed cukkíni is jó. Szerencsére a pincér "haverunknak" bokros teendõi adódtak, így egy igazán kedves és segítõkész felszolgáló vette fel a rendelést. Amíg a bouillabaisse eljutott az asztalunkra, ház borát kortyolgattunk. Kissé melegebb volt a kelleténél, de ízre kellemes (az ára kicsit meglepõ, 680 ft/dl, Vylyan pincészet 2006-os Pinot Noir & Merlot ). Megérkezett a halleves. Küllemre tetszetõs, szép, étvágygerjesztõ, ízre pedig hatalmas pozitív csalódás. Tengeri süllõ, lazac, tintahal, kagyló, garnéla és rombuszhal alkották, ami nem teljesen felel meg az általam készítettnek, de kétség kívül valóban jó volt. A desszert a sült tejbegríz volt a már emlitett eper mousse kíséretében. Az elképzelés szuper, a kivitelezés szörnyû. Gejl, habos-babos, szájpadlásra csuszamlós réteget vonós, számomra ehetetlen mousse, agyon porcukrozott, kissé megsütött tejbegríz karikákkal. Egy biztos, a saját verziómat mindenképp elkészítem, mert tényleg jó az alap ötlet. De sajnos az általuk tálalt formában és ízben számomra majdnem ehetetlen volt, semmiképpen sem méltó folytatása a boullabaisse-nek. Vegye érzelmekkel, de jól lakottan tértünk haza.