Foszlós kalács

2010-03-25

sponsored links



Idõtlen idõk óta nem sütöttem kalácsot, brióst, csigát. Most sem tudtam eldönteni, melyikre lenne kedvem a leginkább. A hokkaido kalácsba olyan jó beleharapni, puha és foszlós, a kakaós csiga egy pohár tej kíséretében ugyancsak nagyon jólesik reggelire, viszont a briós tetején a ropogós cukorréteget is eléggé ellenállhatatlannak tartom. Végül egy olyasmi tésztát dagasztottam be mint amilyen a kakaós csigáé, a hokkaido kalácshoz hasonlóan formáztam meg, és a brióshoz hasonlóan megszórtam bõven cukorral.

Foszlós kalács

1 tasak szárított élesztõ
60 deka kenyérliszt
400 g tej*
2 tojássárgája
7 deka puha vaj
4 ek cukor
1 tk só
a tetejére vaj és kristálycukor

A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütõbe pakoltam. A dagasztó-kelesztõ program után kiborítottam a gyönyörû egyenletesre kidolgozott, alaposan megdagadt tésztát az enyhén lisztes munkalapra. 10 egyenlõ darabra osztottam, fél centi vastag téggalappá nyújtottam, a rövid oldaláról feltekertem és a formába 2 sorba raktam le szorosan egymás mellé. Egy kivehetõ aljú brownie-formát használtam hozzá, ami igen kicsinek bizonyult, legközelebb egy nagyobb tepsiben fogom sütni. A tekercsek tetejét puhára olvasztott vajjal lekentem és cukorral megszórtam. Letakarva jó fél órát kelesztettem és hideg sütõbe toltam. Hõlégkeverésnél 160°C foknál kb. 45 percig sütöttem. Mivel helyhiány nem engedte odalra is terjeszkedni, nagyon a magasba nõtt, így egyedül a formája nem gyõzött meg igazán. Ezt leszámítva igazán elégedett voltam az eredménnyel, puha foszlós lett a belseje, a tetején pedig roppan a cukorréteg.

* 300 g tejjel kezdtem a dagasztást. A gramm nem elírás, hisz a mérlegre rakott üstbe mérem bele a hozzávalókat. A dagasztás alatt még idõben feltûnt, hogy elbírna egy kis tejet a tészta, ezért 3-szor is löttyintettem bele annyit, amennyit kényelmesen felvett még. Ez utólag saccolva kb. 100 g lehetett. Tapasztalataim szerint a kenyérliszt amúgy is valamivel több folyadékot vesz fel. A kenyérsütõbe nem árt belenézni dagasztás alatt idõnként, mert a liszt minõségétõl függõen hol több, hol kevesebb folyadékot vesz fel, ennek arányában egy kevés lisztet, tejet, vagy vizet kell hozzáadni a tésztához. Ugyanez természetesen érvényes a kézi dagasztásra is.



Egy kis mellékes...
A kezem meglepõen jó tempóban gyógyul, de még nagyon kímélem. Nem emelhetek vele, nem húzhatok kötelet, és a varrat miatt az autóvezetés is lehetetlen. Az ujjaim a sín levétele óta teljesen magukhoz tértek, és ma már fájdalommentesen tudtam fésülködni is. Ilyen szorult helyzetekben jól jön a családtagok és az ügyes háztartási gépek segítsége. A kenyérsütõ igazi kincs, nagyon sok kézimunkától megkímél, és most ismételten nagyon jó szolgálatot tett.

Folytats a blogon ... www.macikonyha.com/2010/03/foszlos-ka...

sponsored links

Keres?s