Fetakõrözött paprikával (Haydari)

2009-06-05

sponsored links

Múltkor betértem a török fûszereshez és a hidegkonyhás pulton megláttam egy paprikás krémet. Fölcsillant a szemem, mert teljesen úgy nézett ki, mint a mi hazai kõrözöttünk. Habár sejtettem, mit válaszol, azért megkérdeztem az eladófiút, mi fán is terem a kencéje. Mondta, paprikás fetakrém. No, hát ezt gondolhattam volna, de jobbnak láttam, ha mégsem ásom bele magam mélyebben a török-magyar egyensúlyi vitába, amiben egy török férfinemû eladó és egy magyar nõi vásárló még sincs azonos törésszinten. 
Azért kaptam egy nagy adag kóstolót, ami annyira finom lett, hogy hazavittem egy kisebb tálkával. 

Még jobb lett. Egy villanás alatt elpusztítottuk a magyar-török barátság kiolthatatlannak tûnõ égisze alatt keletkezett fetakrémet, minekután két nap múlva elzarándoltam Denizhez, hogy újabb adaggal térjek haza.
A második adag szintúgy seperc alatt tûnt el, mint az elsõ próbamennyiség. Kezdtünk függõvé válni, ennek pedig a legjobb ellenszere, ha magunk próbáljuk elõállítani a produktumot. Ha nem sikerült, akkor csak magunkat hibáztathatjuk.

Vettem hát nagyon jó fetát, és otthon megpróbáltam rekonstruálni ezt a fergeteges fetakrémet. Háát, olyan mértékben nem sikerült, de így is nagyon jó lett. Hogy igazán autentikus-e, azt nem tudom, kicsit kétlem ugyan, de hogy valami észvesztõen finom, az biztos!

Update (néhány nap múlva):
Utánjárásom által kiderült, hogy a török konyha egy teljesen autentikus elõételérõl van szó:).
A haydari a hideg elõételek, a meze soraiból való (a török konyháról itt), és valóban feta, valamint török, 10%-os Süzme Yo?urt keverékével készül. Rendkívüli csípõsségét a paprika, esetleg az ajvar adja. Akárcsak a fent említett cac?k-nál, ebbe is tesznek zöldfûszereket, rendszerint borsmentával ízesítik.
Az általam kialakított recept így nem jár messze a valóságtól.
              Fetakõrözött paprikával és rozmaringgal             
Fetakõrözött paprikával és rozmaringgal
(Haydari meze)

200 g lágy fetasajt
1 db salottahagyma 
2 tk pirospaprika
1 db piros csípõs paprika (esetleg ? mk chilipehely)
? db húsos paprika, piros
1 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring (autentikusabb a mentalevél)
2 ek sûrû joghurt (10%-os)
só, feketebors


A fetát tálkába teszem és villával összetöröm. A salottát egészen apróra vágom és belekeverem a pirospaprikával és a mozsárban megtört csípõs paprikával együtt.  
Egy fél vagy harmad húsos paprikát megmosok, kiszedem a csumáját, gerezdekre, majd egész apró kockákra vágok és szintén mozsárban szétnyomom vagy beteszem az aprítóba.
Beleteszem a fetakrémbe, hozzáadok egy gerezd tört fokhagymát, a lecsippentett és apróra vágott rozmaringot és annyi joghurtot (esetleg tejfölt), hogy éppenhogy kenni lehessen. Sózom és borsozom.
2-3 adag kennivaló / 


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s