Ferdinándi (kókuszos kakaós csiga)
sponsored links
Folytatom mindjárt az útleírásokat is, csak elõtte gyorsan írok pár szót a mostani mindennapi betevõmrõl. KAKAÓS CSIGA. Napi akárhányat tudnék enni, de a védõnõ rosszalló tekintetétõl üldöztetve, uralkodom magamon. (lassan ott tartok, hogy minden jóízûen lenyelt falatnál a szigorúan összeszorított szájú védõnõt, látom, ahogy fejcsóválva felkiáltójeleket tesz a kismamakönyvembe).
Azért érdekes a dolog, mert szerintem egyike vagyok azoknak a keveseknek, akik az elmúlt harminc évben egyetlen kakaós csigát sem vettek, és nem is ettek soha. Soha nem voltam édesszájú, és nem gondoltam, hogy egy péksüti miatt vesztem el a fejemet terhesség alatt. De ez van, és így a nyolcadik hónapban, mikor az ember csak értetlen tekintettel figyeli magán az ijesztõ méreteket öltõ bálnásodási folyamatot, sajnos nagyon meg kell gondolni minden falatot. Úgyhogy napi fél/negyed csigát engedek meg magamnak, de rájöttem, hogy ebbõl a Nagyi-félébõl lehet egészen kicsiket csinálni, így egy EGÉSZ KAKAÓS CSIGA elfogyasztásának illúziójába is ringathatom magam :-)
Azt nem tudom, miért hívja a Nagyi ferdinándinak ezt a sütit, feléjük annak idején így mondták. A vicces név a lényegen nem változtat: ez valójában minden kakaós csigák legfinomabbika.
Hozzávalók: tészta:4 dl tej, 5 dkg cukor, 3 dkg élesztõ, 60 dkg liszt, 4 ek margarin, 4 tojás sárgája
Töltelék: 25 dkg margarin, 30 dkg cukor, 1-2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg cukrozatlan kakaópor
A töltelékhez 25 dkg margarint 25 dkg cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük. A kókuszreszeléket és a kakaót 5 dkg cukorral összekeverjük és a bekent tésztára hintjük.
Könnyedén feltekerjük, mint a bejglit, 5 cm-es darabokra szeleteljük, és kivajazott tepsibe tesszük. Ne tegyük közvetlenül egymás mellé! Külön-külön megkenjük olvasztott margarinnal, majd langyos helyen kb. 1 óráig kelni hagyjuk. Közepes hõfokon kb. 40 percig sütjük. A sütési idõ felénél vaníliás, cukros tejjel meglocsoljuk, majd mehet vissza a sütõbe.
A képen látható a diós verzió is, itt a kakaós kókusz helyett darált diót használjunk, egyébként mindenben ugyanúgy járjunk el.