Fehérbabos crostini, avagy fehérbabkrémes pirítós

2007-09-24

sponsored links

Hozzávalók:

2 ek. olívaolaj + újabb 1-2 ek. a kenyérszeletkék megkenéséhez

1 nagyobb fej hagyma (vagy 1 csokor újhagyma)

2 gerezd fokhagyma

1 doboz fehérbab-konzerv

2-3 ek. fõzõtejszín vagy tej

5 dkg pizzamozzarella

5 dkg füstölt pizzamozzarella

só, õrölt fehérbors, 1 kk. õrölt zsálya

1 baguette vagy vmi hasonló hosszúkás vékonyabb kenyérféle

1-2 szelet (5 dkg) füstölt fõtt sonka

félbevágott koktélparadicsomok a díszítéshez

Elkészítés:

A sütõt elõmelegítem (kb. 150 fok). Egy nagyobb tepsit sütõpapírral kibélelek. A kenyeret (én rozsos bajor parasztkenyeret használtam) vékonyabb szeletekre (kis karikák lesznek belõle) vágom, szép tömött sorokban a tepsire helyezem, és tetejüket megkenem olívával - legjobb ehhez egy kis ecset, de ennek hiányában a szeletekre csepegtethetjük egy kisebb kanál segítségével. A sonkát hosszúkás csíkokra vágom, és azokat is egymás mellé a tepsire pakolgatom. Ha kész, kb. 10 percre mehet a sütõbe, ennyi idõ elég, hogy a kenyér és a sonka is megpiruljanak. Közben egy kisebb lábasban olajat hevítek, ráteszem a kockákra (újhagyma esetén karikákra) vágott hagymát, és az icipici kockákra vágott fokhagymát. Ezeket puhára párolom, ha kész, mehet bele a leszûrt, lecsepegtetett fehérbab-konzerv, a tejszín és a fûszerek. Ezekkel kb. 2-3 percig kavargatom, majd ha már rotyog, beleteszem a kockákra vágott sajtokat. Folytonos keverés közben megvárom, míg a sajt elolvad. Ha levettem a tûzrõl, egy botmixerrel teljesen elpépesítem (bár ekkora már alig maradgatott benne egész babdarab). A sütõbõl kivett kenyereket megkenem a babos krémmel, a tetejükre teszem a sonkadarabkákat és további 5 percre visszateszem a sütõbe grillezni. Ezután lapos üvegtálra szedem, tetejüket félbevágott koktélparadicsommal díszítem. Kb. 3-4 személyes adag lesz belõle. Üzleti találkákhoz (mert én arra készítettem:-), vagy borozgatáshoz kíváló kísérõ. Fehérbor illik hozzá, a farfallés vacsiból megmaradt száraz rizlinggel fogyasztottuk.

Ez egy ilyen tapas-szerû cucc, nekem a spanyol nyaralásunkat jutatta eszembe a vacsi. Ha igazán áldozni szeretnénk a konyhamûvészet oltárán, akkor vegyünk száraz fehérbabot (tippem szerint kb. 30 dkg elég ekkora adaghoz), elõzõ éjszaka áztassuk be,majd fõzzük meg sós vízben, melybe egy fej hagymát beledobtunk. A babot a fõzõvizében hagyjuk kihûlni, szûrjük le, innentõl a recept szerint járjunk el.

Ja, és ha vki jó tippet ad a fokhagyma szag ujjhegybõl való eltávolítására, az írja meg, de izibe!!! (fokhagymanyomó, kézmosás, körömkefe nem jó)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... csillagasztro.blog.hu/2007/09/24/fehe...

sponsored links

Keres?s