Fapados konyha

2007-10-28

sponsored links

Egy barátom erõsen csodálkozott, amikor meghalotta, hogy Skóciában heti 10 fontból sikerült kihoznom a napi 3x étkezést, amelybe legalább napi egy adag meleg étel is tartozott. Ez a poszt részben neki szól. Akár mennyire is igyekszem, a bravúrt nem sikerült megismételnem itt Vancouverben. Általában egy alkalommal 10-14 napra elegendõt vásárolok be körülbelül 50 dollárért (kb 9000 Ft). Részben talán azért, mert Skóciához képest itt messze menõkben jobb minõségû a zöldség. Amennyiben nem hódolok be a bio/organic õrületnek akkor jó minõségû zöldséghez akár olcsóbban is hozzáférhetek. Nem vagyok sem szakértõ, sem guru. Az ízlelõ bimbóim sincsenek kiképezve, de meglep, hogy ha a megfelelõ paradicsomból vásárolok, akkor még így jócskán a õsz mélyében járva is képes a nyár ízeit garantálni. Valamit tudhatnak a helyi termelõk, ha költséghatékonyan(?) sikerült kikonkurálniuk az olcsó floridai és kaliforniai importot.

De most szóljék a fáma a brokkoliról. Fapadosan, azaz olcsón, finomat, nem feltétlenül a minõség rovására. Félreértés ne essék, elkötelezett híve vagyok a jó dolgoknak. A lazac összehasonlíthatatlan, ha vadvizi, vagy antibiotikummal agyon adagolt tenyésztett. A marhánál is igen is számít a márványozottsága és még sorolhatnám a példákat. A sushinál a legapróbb részletek is fontosak. A halon túl, például a rizs. Mert bár a rossz és közepes halat nem fogja feldobni, de rontani tud, ha akar.

Hogyan vegyünk jó brokkolit?
Pesten lehet mostanság már lehetetlen friss brokkolit beszerezni, de talán akad kivétel. Végül is a fagyasztott is jó, de ez nem feltétlenül lesz olyan, mintha frisset vennénk. Kerüljük a vastagszárú brokkolikat. Ha virágok nagyobbak, kinyíltak, sárgás zöldes a színük vagy fonnyadtak, akkor a brokkoli nem friss. Soha ne vegyünk puha vagy sikamlós brokkolit. A brokkolit kisebb fejekre osztjuk, vágjuk fel. A kis fejeket ízlés szerint félbe is vághatjuk. Úgy hamarabb párolódik. A kínai negyedben 1,5 dollárért beszerezhetõ bambusz pároló edény, de egyéb alkalmatosság hiánya esetén maradhatunk a tradicionális vajban párolásnál. Serpenyõ, vaj, kevés víz fedõ (?) közepes láng 10-15 perc, amíg puha nem lesz. De nem annyira puha, hogy összeessen.

Brokkoli sajtos tojásos mártással

1 aránylag éhes fõ részére (mint én)

1 közepes fej brokkoli

2-3 fõtt tojás

2-3 evõkanál tejföl

Mild vagy Classic Cheddar sajt vagy bármilyen más finoman olvadó sajt (A magyar trapistát nagyon nem ajánlom)

Bors


Szerecsendió

Paprika

A brokkolit a fent említett módon megpároljuk, és amennyiben akad egy kis idõnk sütõtálba tesszük ráöntjük a mártást és legalább negyed órán át hagyjuk összeérni az ízeket. Ha sietünk, esetleg edény hiányában szenvedünk, akkor a frissen párolt brokkolira azonnal öntjük a szószt és tálaljuk.

A mártás:

A tojásokat apró kockákra vágjuk a fûszerekkel (ne fukarkodjunk velük, mert a tejföl hajlamos az önkényuralomra), a tejföllel, és a sajttal alaposan elkeverjük. Én csak épp annyira melegítettem fel, hogy a sajt szépen elolvadjon benne. A tejfölt nem közvetlenül melegítettem. Hanem, mintha csokoládét olvasztottam volna, forrásban lévõ vízbe tettem az edényem. Mert nekem így jobban ízlik ? ergo nem kötelezõ. Jó étvágyat ;)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... afonyasborju.blog.hu/2007/10/28/fapad...

sponsored links

Keres?s