Fapados konyha
sponsored links
De most szóljék a fáma a brokkoliról. Fapadosan, azaz olcsón, finomat, nem feltétlenül a minõség rovására. Félreértés ne essék, elkötelezett híve vagyok a jó dolgoknak. A lazac összehasonlíthatatlan, ha vadvizi, vagy antibiotikummal agyon adagolt tenyésztett. A marhánál is igen is számít a márványozottsága és még sorolhatnám a példákat. A sushinál a legapróbb részletek is fontosak. A halon túl, például a rizs. Mert bár a rossz és közepes halat nem fogja feldobni, de rontani tud, ha akar.
Hogyan vegyünk jó brokkolit?
Pesten lehet mostanság már lehetetlen friss brokkolit beszerezni, de talán akad kivétel. Végül is a fagyasztott is jó, de ez nem feltétlenül lesz olyan, mintha frisset vennénk. Kerüljük a vastagszárú brokkolikat. Ha virágok nagyobbak, kinyíltak, sárgás zöldes a színük vagy fonnyadtak, akkor a brokkoli nem friss. Soha ne vegyünk puha vagy sikamlós brokkolit. A brokkolit kisebb fejekre osztjuk, vágjuk fel. A kis fejeket ízlés szerint félbe is vághatjuk. Úgy hamarabb párolódik. A kínai negyedben 1,5 dollárért beszerezhetõ bambusz pároló edény, de egyéb alkalmatosság hiánya esetén maradhatunk a tradicionális vajban párolásnál. Serpenyõ, vaj, kevés víz fedõ (?) közepes láng 10-15 perc, amíg puha nem lesz. De nem annyira puha, hogy összeessen.
Brokkoli sajtos tojásos mártással
1 aránylag éhes fõ részére (mint én)
1 közepes fej brokkoli
2-3 fõtt tojás
2-3 evõkanál tejföl
Mild vagy Classic Cheddar sajt vagy bármilyen más finoman olvadó sajt (A magyar trapistát nagyon nem ajánlom)
Bors
Só
Szerecsendió
Paprika
A brokkolit a fent említett módon megpároljuk, és amennyiben akad egy kis idõnk sütõtálba tesszük ráöntjük a mártást és legalább negyed órán át hagyjuk összeérni az ízeket. Ha sietünk, esetleg edény hiányában szenvedünk, akkor a frissen párolt brokkolira azonnal öntjük a szószt és tálaljuk.
A mártás:
A tojásokat apró kockákra vágjuk a fûszerekkel (ne fukarkodjunk velük, mert a tejföl hajlamos az önkényuralomra), a tejföllel, és a sajttal alaposan elkeverjük. Én csak épp annyira melegítettem fel, hogy a sajt szépen elolvadjon benne. A tejfölt nem közvetlenül melegítettem. Hanem, mintha csokoládét olvasztottam volna, forrásban lévõ vízbe tettem az edényem. Mert nekem így jobban ízlik ? ergo nem kötelezõ. Jó étvágyat ;)