Erdésztojás parmezán chipsszel - Gyorsmenet I.
sponsored links
Sejtem mire gondolhattak a szerkesztõk, mikor elindult a ?Reggeli gyors? c. színes hírmûsor a rádióban. Vagy csak áthallottam. Én viszont arra gondolok. Tehát ?Gyorsmenet?; ebben a sorozatban szerepel reggeli is, és minden olyan típusú étel, amit gyorsan és egyszerûen el lehet készíteni valamint az elsajátításuk nem igényel magas elméleti és konyhatechnológiai szaktudást. Viszont marha jó és nem tejbegríz.
Mikor fanyalodjak rá a gombára, mint amikor nincsen szezonja. Mert ugye, ha gomba, akkor az erdei, annak meg szezonja van. A gombát szeretõ és kíváncsi ember elõbb-utóbb eljut arra a pontra, mikor megismeri ezeket a fajtákat és attól kezdve már nincs visszaút. Ott dolgoznak képzeletbeli ínyén és orr-nyálkahártyáján azok az erõs, fûszeres majdogynem parfümhöz hasonlatos intenzív ízek és illatok. A pöttyössel azért vigyázz, mondták, hogy isteni, de azt is nagyon halkan és hörögve. Ha magad is szeded a gombát, mindneképpen vidd el ellenõriztetni.
Szóval tél dereka és a zsákos, pincében tenyésztettre gondolva elfog a hányinger, a szárított nekem meg nem annyira jön be, marad a fagyasztott. Bevallom elõször idegenkedtem tõle, mit tudom én? felovad és plötty lesz, meg biztos elmegy az íze? de azt kell mondjam számtalan próba után, hogy szinte egyenértékû a frissel. A legjobb, ha magad fagyasztod mert te válogatod össze tetszõleges mennyiségben és fajtában. Ez jól mûködik megfelelõ hûtõkészség birtokában, ami szerencsés esetben egy u.n. sokkoló lehet, ez garantálja a frisshez legözelebbi minõséget a ?minél alacsonyabb hõmérsékleten, minél gyorsabban? arány alkalmazásával élve. Csak, hogy tudjad. De ez egyrészt ipari, ezért drága, így fagyasszál amivel tudsz.
Legjobban az ?Erdei Gombakeverék Vargányával? c. ipari opuszt kedvelem, fél kilós csomagolás, rusztikusra kockázva, semmi csicsa, annak látszik ami, tényleg nívós termék. Nem olcsó de szükségben ez kárpótol. Felbontom, kiveszek egy jó maréknyit, szépen elválik, nincs tömbbe fagyva, felhasználóbarát, jajdefinomlesz. Beteszem egy tálba öt-tíz percre, engedjen kicsit fel. Anyám szerzett tanyasi tojást, mondja kukoricán tartják a tojókat, szép lesz a sárgája, persze majd ha látom. És látom. Tényleg gyönyörû. Húdeéhesvagyok. Három darab, két személyre. Feltöröm, tálba teszem, rakok hozzá egy teáskanál tejfölt, sózom. Gyakorlatilag egyenesben vagyunk.
Namost, hogy miért parmezán csipsz - azt is mondhatnám, hogy sajttallér - és miért nem inkább ráreszelem és úgy. Pusztán az egyszerûségét ellensúlyozandó az ételnek. Ellenpontozás gyanánt, egyik kiemeli a másikat, hangsúlyok, arányok, stb? Érted te, ne legyen már olyan mint a többi. Ez a szûkebb keresztmetszete a fõzésnek. Úgy szoktam, hogy alkalom szerûen mindig többet csinálok belõle, eláll, nem kell vele idõt húzni, finom és nem megszokott, villanthatsz a csajodnak/pasidnak. Egyébként tapasok kiváló résztvevõje is lehet. Figyelmet igényel, de nem egy nagy vászisztdász, mindjárt meglátod. Kell hozzá nyolc-tíz deka parmezán; ha nagyon lusta vagy vegyél elõre reszeltet, de minimum Grand Padano-t. Kell egy teflonozott serpenyõ amit zsiradék nélkül elõmelegítesz, beleszórsz annyi sajtot, hogy tiz-tizenkét cm átmérõjû körlapot tudjál formázni egy evõkanállal. Mikor kisül a zsír belõle, kezd keményedni. Ekkor egy fém lapát élével perforáld hat szeletre de nem kell teljesen szétvágni. Így viszonylag szabályos alakúra törheted, ha megsül. Fordítsd meg és legyen aranybarna de ne pirítsd agyon, mert keserû lesz. Kiveszed, ezismegvan, ennyi.
Legjobban az ?Erdei Gombakeverék Vargányával? c. ipari opuszt kedvelem, fél kilós csomagolás, rusztikusra kockázva, semmi csicsa, annak látszik ami, tényleg nívós termék. Nem olcsó de szükségben ez kárpótol. Felbontom, kiveszek egy jó maréknyit, szépen elválik, nincs tömbbe fagyva, felhasználóbarát, jajdefinomlesz. Beteszem egy tálba öt-tíz percre, engedjen kicsit fel. Anyám szerzett tanyasi tojást, mondja kukoricán tartják a tojókat, szép lesz a sárgája, persze majd ha látom. És látom. Tényleg gyönyörû. Húdeéhesvagyok. Három darab, két személyre. Feltöröm, tálba teszem, rakok hozzá egy teáskanál tejfölt, sózom. Gyakorlatilag egyenesben vagyunk.
Namost, hogy miért parmezán csipsz - azt is mondhatnám, hogy sajttallér - és miért nem inkább ráreszelem és úgy. Pusztán az egyszerûségét ellensúlyozandó az ételnek. Ellenpontozás gyanánt, egyik kiemeli a másikat, hangsúlyok, arányok, stb? Érted te, ne legyen már olyan mint a többi. Ez a szûkebb keresztmetszete a fõzésnek. Úgy szoktam, hogy alkalom szerûen mindig többet csinálok belõle, eláll, nem kell vele idõt húzni, finom és nem megszokott, villanthatsz a csajodnak/pasidnak. Egyébként tapasok kiváló résztvevõje is lehet. Figyelmet igényel, de nem egy nagy vászisztdász, mindjárt meglátod. Kell hozzá nyolc-tíz deka parmezán; ha nagyon lusta vagy vegyél elõre reszeltet, de minimum Grand Padano-t. Kell egy teflonozott serpenyõ amit zsiradék nélkül elõmelegítesz, beleszórsz annyi sajtot, hogy tiz-tizenkét cm átmérõjû körlapot tudjál formázni egy evõkanállal. Mikor kisül a zsír belõle, kezd keményedni. Ekkor egy fém lapát élével perforáld hat szeletre de nem kell teljesen szétvágni. Így viszonylag szabályos alakúra törheted, ha megsül. Fordítsd meg és legyen aranybarna de ne pirítsd agyon, mert keserû lesz. Kiveszed, ezismegvan, ennyi.
A serpenyõbe, ha nem elég a sajtból maradt zsiradék teszek kevés olíva olajat. Erõsen felhevítem és beleteszem a gomba darabokat, vigyázz ilyenkor erõsen fröcsög. Átforgatom párszor, õröltbors ahogy szeretem, só, a levét teljesen elforralom. Ha kész, kiszedem és most a tojást öntöm a serpenyõbe. Fél perc elteltével jöhet bele vissza a gomba. Kisebb lángon sütöm, keverés nélkül, mintha omlettet készítenék. Mikor kezd szilárdulni a tojás és már csak kicsit folyós, rászórok egy fél csokor durvára vágott petrezselyem zöldet, majd egy fa lapáttal óvatosan összehajtom. A chipsszel díszítem, jöhet a tömés. Egyél lassan. Jó étvágyat!