Emberke küldetése

2009-02-02

sponsored links

Emberke kapcsolatunk kezdetén (ami nem tegnap volt) komoly célt tûzött ki maga elé, nevezetesen, hogy megszeretteti velem a különbözõ tengeri és édesvízi állatokat. Velem, aki korábban a konyhába sem voltam hajlandó bemenni, ha hal volt a láthatáron. Aki majdnem teljes kétségbeesésbe kergettem a krakkói domonkos szerzeteseket, akik egy pénteki napon (katolikus lengyeleknél szigorúan tartott böjti nap, ugyebár:)) pazar négyfogásos halmenüvel akarták elkápráztatni vendégeiket; én meg pirítóst csócsálgattam egész este.

Szépen, lassan, de meglehetõsen céltudatosan állt a feladathoz, lévén hogy az õ étrendjében viszonylag központi helyet foglalnak el a mindenféle herkentyûk. Elõször teljesen jellegtelen (=nem halízû) halat sütöt, aztán lazacot (de annyi citrommal és fokhagymával, hogy ember legyen a talpán, aki kiérzi belõle a halat), aztán sóban sült durbincsot...És sorolhatnám. A végére odáig jutott a nevelésemben, hogy amikor a közelmúltban látogatást tettem az európai kultúra és a demokrácia bölcsõjében, önként s dalolva kóstoltam meg az elõételnek felszolgált garnélát - sõt mi több, hazaérkezésem után reprodukáltam is neki.

Azt hiszem, ma érkezett el az igazi csúcspont, amikor az eddig teljes tiltakozással elutasított kagylóból is bõségesen belakmároztam (mármint magamhoz viszonyítva). Gyanítom, hogy a kitartása (és a kellõ mennyiségû citrom felhasználása) mellett az a tény, hogy Õ fõzte is hozzájárult a sikerhez, de végülis a "cél szentesíti az eszközt", ahogy Machiavelli mondta.

Kagyló a lá Emberke
1 maréknyi elõfõzött kagyló
3-4 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyem, apróra vágva
1 ek citromlé

bors
0,5 dl sherry (vörösbor)
4-5 ek joghurt

A felolvasztott vajban Emberke egy kicsit párolta a fokhagymát, aztán beleszórta a kagylót, megsózta/borsozta és felöntötte a borral. Néhány perc párolás után belekeverte a petrezselymet és a citromlét, az egészet összeforralta. Végül a tûzrõl lehúzva hozzáadta a joghurtot.

Ennyi. Ja, és Mission Accomplished.



Folytats a blogon ... gasztromano.blogspot.com/2009/02/embe...

sponsored links

Keres?s