Elsöprõ szerelmem, a rebarbara

2009-05-11

sponsored links

Hogy én mennyire imádom, azt szavakba nem lehet önteni. Kb 15 éve találkoztunk, akkor Anyunál volt a kertben. Azóta a kert új tulajdonosoké lett a rebarbara állománnyal együtt. Éveken át táraztam be magam angliából mindenféle rebarbarás finomsággal, képes voltam pl 10 doboz joghurtot hazahozni az üzleti útról magammal... Éveken át sehol nem láttam zöldségesnél, bár nagyon nem is mentem utána. Tavaly lés tavaly elõtt is kaptam magot de nem sikerült sokat kihoznom belõlük. Tavaly hazacipeltem palántát Angliából de semmi nem lett belõle (pedig roppant igénytelen állítólag).

Idén márciusban a kertszépítés projekt kapcsán mondhatni stabil vásárlója lettem a környékbeli faiskoláknak, mígnem az egyikben rábukkantam a palántára a fûszernövények között! Lett is nekem 3 a kertben és epekedve várom hogy növekedjenek, egyenlõre igen lassú a folyamat sajnos. Enyhítendõ a türelmetlenségemet meg is kértem a kedvenc zöldségesemet hogy hozzon már nekem valahonnan, de még nem talált sajnos így erre is várnom kell.

A múlt héten aztán Ausztriába vetett az üzlet és betévedtem egy élelmiszerboltba meglepit vásárolni az akkor még beszoktatással küzdõ óvodásomnak, és mire bukkantam??? Na persze aranyáron, de akkor már nem tudott volna senki megálljt parancsolni. Így lett nekem 1 kilónyi rebarbarám, abból meg a lenti finomságok.

Rikottás rebarbara fagyi (update 1)

25dkg rebarbara 

25dkg rikotta

1 nagy pohár natúr joghurt

édesítõszer

A rebarbarát megpucoltam és egy lehettetnyi vízen megpároltam, gyakorlatilag pépesre összeesett. Akinek türelme van az pihentesse egy éjszakát a hûtõben hogy jól lehüljön, nekem ha rebarbaráról van szó akkor nincsen így jégfürdõbe ment. Addig a joghurtot elkevertem a rikottával, hozzáadtam az édesítõt majd belekevertem a kihûlt rebarbara pépet. Összeraktam a fagyigépet, beleöntöttem és hagytam hogy 40 percet dolgozzon rajta. Gép híján a fagyasztó is elvégzi a feladatot, azzal annyi a dolgunk csupán hogy óránként keverjünk rajta egyet, és ezt ismételjük meg 4X. Mennyei!

És még egy nem utolsó finomság Rebarbarából:

Epres rebarbara torta (update 1)

A tésztához: 

20dkg Update sütemény liszt

13dkg margarin

fél cs sütõpor

1 tojás sárgája

1ek tejföl

1/2 citrom reszelt héja

pici édesítõszer

csipet só

A tetejére:

fél kg rebarbara

fél kg eper

4 tojás sárgája

2dl tejszín

3ek folyékony édesítõ

A tészta alapanyagait összedolgoztam, egy helyes kis hengert formáztam belõle és beraktam pihenni a sütõbe. Addig feldaraboltam az epre, megpucoltam (lehúztam a külsõ rétegét) és kb 1 cm-es darabokra vágtam a rebarbarát. A tejszínnel elkevertem a tojássárgákat, hozzáadtam az édesítõszert. Amikor végeztem az elõkészületekkel kikaptam a hûtõbõl a tésztát és belenyomkodtam a pite formámba, ez egy kicsit érdekes mûvelet volt. Elõször kinyújtottam, majd mint ahogy azt minden receptmûsorban látom feltekertem volna a sodrófára hogy beemeljem a formába, de baromira szakadt. Ezért aztán a darabokat bedobáltam, elrendezgettem hogy mindenhova kerüljön és összenyomkodtam õket. Rádobáltam az epret mega  rebarbarát és nyakonöntöttem a löttyel. 180 fokon sült kb 50 percet, a recept egzébként kevesebb sülési idõt írt, de nekem akkor még folyott a közepe...

Isteni. Különösen nagyon finom a tészta, itt meg kell említenem hogy az update sütis könyv omlós tésztája fényévekre van ettõl. Míg az szinte használhatatlan, ez isteni és hibátlan az állaga! Az ziher hogy mindenféle pitéhez legyen az sós vagy édes, ezt fogom alkalmazni és bátram merem ajánlani.

 

 


Folytats a blogon ... fogyikonyha.freeblog.hu/archives/2009...

sponsored links

Keres?s