Elfelejtett képek - Túrós-gyümölcsös kehely
sponsored links
Egyszer, valamikor nagyon rég, de legalábbis még bõven a nyár közepén látogatóba jött hozzánk a barátnõm. Szerencsére bõven volt idõm, lelkesedésem és a piacról beszerzett mindenféle is otthon, így aztán egy egyszerû de (mint utólag kiderült) nagyon finom ebéddel leptem meg.
Aztán, ahogy lenni szokott, a fényképezõkbõl a kártyákat ide-oda vándoroltattam, és végül már magam is elfeledkeztem róla, hogy készült pár kép is, mielõtt mindent befaltunk volna. Szerencsére nemrég nekiláttam képeket válogatni a karácsonyi képeslapokhoz és naptárakhoz, amikor észrevettem egy régebbi keltezésû mappát, amiben megtaláltam az alábbi képeket.
Aztán, ahogy lenni szokott, a fényképezõkbõl a kártyákat ide-oda vándoroltattam, és végül már magam is elfeledkeztem róla, hogy készült pár kép is, mielõtt mindent befaltunk volna. Szerencsére nemrég nekiláttam képeket válogatni a karácsonyi képeslapokhoz és naptárakhoz, amikor észrevettem egy régebbi keltezésû mappát, amiben megtaláltam az alábbi képeket.
A receptekrõl nem tudnék sokat mondani, az egyik a világ, szerintem, egyik legegyszerûbb, és legfinomabb étele: petrezselymes krumpli, tejfölös uborka salátával (a családi legendárium része a történet, amikor nyaraláskor, alig öt évesen, reklamáltam a pincérnél, amikor az ubisalira nem került tejföl:) Hagyományosan tálalva nem egy fotogén étel egyik sem, így a képet mellõzném.
A desszert egy szintén nagyon egyszerû, túróval rétegezett gyümölcsös kehely. Ez sem egy különlegesség, de azért leírom mibõl is áll, hogy végre egy recept is szerepeljen az írások között:)
Túrós-gyümölcsös kehely
(pohártól függ, de nálunk 3 adag lett)
- 25 dkg túró
- fél tejföl
- 1-2 kanál méz
- fél rúd vanília
- 30 dkg bogyós gyümölcs
- 3 evõkanál folyósabb lekvár
A túrót összetörjük, majd összekeverjük a tejföllel, a mézzel és a vanília magjaival. A gyümölcsöket megmossuk, leszemezzük, ha kell, majd a túrós krémmel váltakozva üvegpohárba/kehelybe/tálkába rétegezzük, lehetõleg kisebb kanállal, annak érdekében, hogy a pohár belsõ oldala tiszta maradjon, és a rétegek szépen elkülönüljenek a végén. A tetejére természetesen gyümölcs kerüljön.
Így is nagyon finom, de még egységesebb lesz az íze, ha a tetejére egy egy-egy evõkanálnyi folyós (lehetõleg szintén bogyós gyümölcsös) lekvárt öntünk, ami a rétegek között átfolyik. Én az anyukámtól kapott bodzalekvárt öntögettem rá, amiben bogyók is voltak, így még több gyümölcs került rá.
Hûtõben tároljuk, 1-2 óra alatt jól összeérnek az ízek, de türelmetlenebbek elõbb is eltüntethetik.
A desszert egy szintén nagyon egyszerû, túróval rétegezett gyümölcsös kehely. Ez sem egy különlegesség, de azért leírom mibõl is áll, hogy végre egy recept is szerepeljen az írások között:)
Túrós-gyümölcsös kehely
(pohártól függ, de nálunk 3 adag lett)
- 25 dkg túró
- fél tejföl
- 1-2 kanál méz
- fél rúd vanília
- 30 dkg bogyós gyümölcs
- 3 evõkanál folyósabb lekvár
A túrót összetörjük, majd összekeverjük a tejföllel, a mézzel és a vanília magjaival. A gyümölcsöket megmossuk, leszemezzük, ha kell, majd a túrós krémmel váltakozva üvegpohárba/kehelybe/tálkába rétegezzük, lehetõleg kisebb kanállal, annak érdekében, hogy a pohár belsõ oldala tiszta maradjon, és a rétegek szépen elkülönüljenek a végén. A tetejére természetesen gyümölcs kerüljön.
Így is nagyon finom, de még egységesebb lesz az íze, ha a tetejére egy egy-egy evõkanálnyi folyós (lehetõleg szintén bogyós gyümölcsös) lekvárt öntünk, ami a rétegek között átfolyik. Én az anyukámtól kapott bodzalekvárt öntögettem rá, amiben bogyók is voltak, így még több gyümölcs került rá.
Hûtõben tároljuk, 1-2 óra alatt jól összeérnek az ízek, de türelmetlenebbek elõbb is eltüntethetik.
mithrile.blogspot.com