Egészséges (vegán) házi fagyi ? villámgyorsan!

2009-07-12

sponsored links

Adalékanyag-, E-szám-, tej- és tojásmentes.
Egy-két perc alatt elkészül.
Fantasztikus színû, gyümölcsös és krémes.

Az érdem sajnos nem az enyém, a receptet, ötletet a TV Paprika Húshagyók címû mûsorában láttam, s mióta beköszöntött a nyár, szinte napi rendszerességgel gyártom és nagy-nagy élvezettel fogyasztom ezt a fagyit.

A fagylaltot ugyanis nagyon szeretem (kérdem én, ki nem? :-).
A dobozos bolti változatok összetevõinek tanulmányozása során azonban, az ilyen-olyan porok és a nyolcadik E-szám észrevételezése után úgy döntöttem, ezek felejtõsek.
Sebaj, gondoltam, megoldom magam!
S ezzel a technikával tényleg gyerekjáték! Sem fagylaltgép, sem idõ nem szükségeltetik hozzá.

Akkor mi az, ami igen?
Nos, amirõl gondoskodni kell az, hogy legyen a mélyhûtõben fagyasztott gyümölcs.
Banán mindenképpen kell: elsõsorban ez adja a fagylalt krémességét. Így célszerû nagyobb darabokra, karikákra vágott banánt tartani a fagyasztóban.
Lehet ?csak? banános is a fagyi, de a banán mellett bármilyen, tényleg bármilyen gyümölcsöt tehetünk még hozzá, amilyen ízre, színre éppen vágyakozunk.
Mindössze tehát ennyi elõkészítést igényel a dolog: banán és kedvenc gyümölcseink álljanak készenlétben a mélyhûtõben.
A fagyi állagáról, ?tartásáról? és krémességérõl ? a banán mellett ? pár szem kesudió és egy kevés növényi tej, édességérõl pár csepp méz gondoskodik.
Az ízesítés, édesítés abszolút ízlés kérdése. Hiszen a banán már eleve édes. Én nagyon szeretem a piros bogyósokat, amiknek az íze elég fanyar, így pl. a képeken is látható meggyes és áfonyás fagyiba azért elkél egy kis méz.
A hozzávalók felsorolását ezzel ki is pipáltuk. Annyit használjunk belõlük, amennyi fagyit éppen akkor szeretnénk, olyan arányban, amennyire gyümölcsösre, intenzív ízûre éppen akkor vágyunk.
A hozzávalók mehetnek a turmixgépbe vagy a botmixer alá, s mihelyst alaposan összemixelõdnek, azonnal, frissen fogyasztható a házi gyümölcsfagyi.

Azért ?recept formában? is leírom, hogy a képen látható finomságok hogyan készültek. Elsõsorban az arányok kedvéért.

Meggyes fagyi

Hozzávalók: (1 adaghoz)
? fagyasztott banán
nagyobb maroknyi fagyos meggy
5-6 szem natúr kesudió + 4-5 szem a tetejére
1-2 evõkanálnyi növényi tej (nálam bio zab)
teáskanálnyi méz

Elkészítés:
Az összes hozzávalót a botmixer keverõedényébe pakolom, majd krémesre turmixolom.
(Ha nem a legprofibb, legnagyobb teljesítményû szerkezettel van dolgunk ? mint ahogyan a nálunk itthon fellelhetõ sem az ? érdemes elõre porrá zúzni a kesudiót, mert nem biztos, hogy a gép a fagyasztott gyümikkel együtt ?viszi?.)
Fagyispohárba rendezem.
A tetejét durvára tört natúr kesudióval megszórom.
Azonnal fogyasztom.


Áfonyás fagyi

Hozzávalók: (1 adaghoz)
? fagyasztott banán
nagyobb maroknyi fagyos fekete áfonya
5-6 szem natúr kesudió + 4-5 szem a tetejére
1-2 evõkanálnyi növényi tej (nálam bio zab)
teáskanálnyi méz

Elkészítés:
A metódus ugyanaz.

Mennyei! És a színe valami egészen lenyûgözõ? :-)


Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2009/07/ege...

sponsored links

Keres?s