Egész csirke sópáncélban sütve (avagy kitin-pipi)

2008-12-16

sponsored links

A tippet Öcsi kapta az egyik jóbarátjától, és még nem is hallottam a csirkének ilyen elkészítési módjáról. Ám hihetetlenül egyszerû, és nagyon különleges mind az íze, mind pedig az elkészítési módja!


Hogy honnan ered ez a recept, nem tudjuk de kiváncsiak vagyunk rá! Ha esteleg valaki már hallott róla, vagy készített ilyet, az kérem ossza meg velünk a tapasztalatait!

Hozzávalók:

  1. egy tisztított egész csirke, max. másfél kilós
  2. 1 kg tengeri só
  3. 3 egész tojás
  4. 1 darab citrom


Itt már meg is hökkentem rögtön, de bíztam Öcsiben, és konyhai tudományában.

Kiöntötte egy nagy tálba az összes sót, majd hozzákeverte a tojásokat, így egy krémes masszát kaptunk.


Itt az a fontos, hogy inkább sûrûbb, mint hígabb legyen a massza.


Ezután megmosta a pipit kívül belül, majd papírtörlõvel szárazra törölte. Azért kell megtörölni, hogy jól tapadjon meg rajta a tojásos-sós massza.


Tudom elsõre ez így furának tûnhet, de a siker garantált!
Törlés után jött a töltés.
A megmosott egész citromot úgy a hogy volt belecsúsztatta a csirke "gyomrába".


Majd a nyílást, pedig fogpiszkálóval össztûzte, hogy bent a citrom jól megfõjjön, ezáltal olyan aromákat, ízeket adva ki magából, ami fantasztikusan megízesiti a húst.



Más nem is volt hátra, mint, hogy elõvegyünk egy közepes tepsit, és az alját megkenjünk a tojásos sóval, éppcsak azon a részen, ahova a csirke kerülni fog.


Rárakta a megtöltött madarunkat, és jó alaposan körbe-körbe mindenhol bekente a sós masszával.





És már ment is a 200 fokos szaunába jó másfél órára.
Akkor van készen, egyrészt, ha már letelt nagyjából az idõ, másrészt pedig, mikor már jól megpirult a sós páncélja.


Máshonan sajnos nem tudjuk megállapítani, ugyanis valódi pácéllá szilárdul rajta a tojásos só. Olyannyira, hogy húsklopfolóval kell utána szétverni ezt a kérget, így juthatunk hozzá, az ízes omlós pipihusihoz.






Ez nem vicc, valóban így kell lefegyverezni a csirkét!!
Belülrõl kihalássztuk a puhává fõtt citromot és már bontottuk is.


A sós kéregdarabok és a megfõtt citrom nálunk nem képezték részét a vacsorának, de kinek-kinek az ízlésésre van bízva mit kezd vele.

Nagyon-nagyon finom omlós puha húst kaptunk, érdekes módon egyáltalán nem volt sós, viszon volt egy kis pikáns citromos íze és illata!Arról nem is beszélve, hogy nagyon egészséges, hisz egy csepp zsiradék sem kell hozzá!

Látványos finomság ajánlom bátran kezdõknek is kipróbálásra!

Kicsit tovább is játszottunk a gondolattal mivel lehetne még esetleg megtölteni, vagy akár fûszerezni is...

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... konyha-lakok.blog.hu/2008/12/16/egesz...

sponsored links

Keres?s