Egérke

2010-03-16

sponsored links

Másnéven cseh fánk, megint másoknál tarkedli, édesapám szerint pampuska. Anyukám régebben sokszor sütött ilyet, tartalmasabb leves, mondjuk, bableves vagy gulyás mellé másodiknak, aztán valahogy elmaradt a menübõl. Egészen néhány nappal ezelõttig, amikor valami farsangról szóló írásban vagy beszélgetésben felbukkant a fánk ötlete, és annyira kedvet kapott, hogy rögtön, de azonnal csinálnia is kellett. Így:

Hozzávalók:

1/2 kg rétesliszt
két tojás
1 mokkáskanál só
1 dl tej
10 dkg cukor
2 dkg élesztõ
1 mokkáskanál só
olaj a kisütéshez
lekvár és porcukor a tálaláshoz

Egérke tálon
Elkészítés:

Az élesztõt egy deci langyos tejjel és egy kanálka cukkorral megfuttatta. A tojásokat szétválasztotta, a sárgájukat a liszttel és a maradék cukorral összedolgozta, majd belekeverte az élesztõs keveréket a tésztába, és kb. fél óra hosszáig kelesztette. Közben a tojásfehérjéket egy mokkáskanálnyi sóval kemény habbá verte, majd a megkelt tésztába forgatta, és pár percig még hagyta tovább kelni. A kész tésztát sima evõkanállal bõ, közepesen forró olajba szaggatta, és lassan kisütötte. Helyes kis farkincás egérkék lettek. :) Savanykás meggylekvárba mártogatva, vagy csak simán porcukorral eszegettük, elég sok lett belõle, egy ebéd mellé négy embernek elég lett volna a fele. Na de ez határozott nassolási céllal készült! :)

 

Elkészítési idõ: kb. 1,5 óra

Energiatartalom: na, ezt nem tudom, az ilyen olajban sült valamiknél elképzelésem sincs, mennyi olaj kerülhet a készbe. Egyszer majd tán kiderítem. Ja, és persze a lekvár és a porcukor sem épp fogyókúrás. :)


Folytats a blogon ... katakonyha.freeblog.hu/archives/2010/...

sponsored links

Keres?s