Együtt enni, együtt lenni - Sült spagettis frittata

2009-08-30

sponsored links

A családi körben elköltött étkezések mindenki életében fontosak. Összekovácsolnak, közösséget teremtenek és erõsítenek.
Szüleim és öcsém tegnap jöttek haza vidékrõl, ahol a nyár utolsó napjait töltötték. Én délután megsütöttem ezt a frittatát, majd a szeleteket dobozokba raktam és elindultam hozzájuk, hogy együtt vacsorázzunk. Így a hazatérõknek volt meleg vacsorájuk és anyunak sem kellett rögtön a tûzhely mellé állnia.

Hozzávalók:
10 dkg spagetti (én a dupláját használtam)*
13 dkg sonka
6 tojás
13 dkg gomba
8 dkg mélyhûtött zöldborsó
1 zöldpaprika
2,5 dl tejszín vagy tej
3 dkg vaj
2 evõkanál felaprított, friss petrezselyem
2,5 dkg frissen reszelt parmezán sajt

Bõ vízben kifõztem a spagettit. Amíg a spagetti fõtt, serpenyõben megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a szeletekre vágott gombát, és lassú tûzön 2-3 percig pároltam. Hozzáadtam a kimagozott, felaprított paprikát, és további 1 percig pároltam, majd belekevertem a csíkokra vágott sonkát és a zöldborsót is. A lábost levettem a tûzrõl és kissé hûlni hagytam.
Amikor a spagetti elkészült, kisebb darabokra aprítottam. Elõmelegítettem a sütõt 180 fokra.
Egy tálban felvertem a tojásokat, hozzáadtam a tejet, majd sóval és borssal fûszereztem. Belekevertem a felaprított, fõtt spagettit, a petrezselymet és a gombás keveréket is, majd az egészet egy kiolajozott, kb. 25 cm átmérõjû tortaformába öntöttem.
Parmezán sajttal meghintve addig kell sütni, míg a tojás teljesen meg nem szilárdul (kb. háromnegyed óra).

­* az eredeti recept 10 dkg fõtt spagettit ír hozzávalónak. De ez az egyéb hozzávalók arányában annyira minimális mennyiség, hogy ezt elírásnak minõsítve száraztésztával érdemes szerintem számolni. És én még annak is a dupláját vettem.

Forrás: Nélkülözhetetlen tészta könyv

Folytats a blogon ... izkaravan.blogspot.com/2009/08/egyutt...

sponsored links

Keres?s