Egytálétel csirkecombbal
sponsored links
Dolgozó (pontosabban fix idõtartamra munkahelyhez kötött) nõ lévén szeretem az olyan ételeket, amelyek "önmûködõek", néhány perc elõkészítés után önállóan elvannak a sütõben és közben lehet háztartást vezetni, másnapi nyelvórára házifeladatot írni, mozogni és hasonlók. Ezeket általában a párom is értékeli, mert így vele is van idõm foglalkozni. Ennyit elõljáróban a tegnapi vacsihoz...
Tudni kell még azt is, hogy egy ideje a hûtõben árválkodott jópár csirkecomb, amiket anno egy partira szántunk párommal, ami végül érdeklõdés hiányában (értsd barátaink azon a hétvégén a világ 7 sarkába voltak szétszórva) elmaradt. Már írtam korábban, hogy egy hónapja költöztünk új lakásba...és mivel a régi lakásban lassan fel kellene számolni a hátrahagyott tartalékokat, itt volt az ideje, hogy csináljak egy kis helyet a mélyhûtõmben (ami pillanatnyilag nem túl nagy, de dolgozunk a megoldáson).
Adva volt tehát A HÚS. Már csak a többit kellett kitalálni. A hûtõben és a kamraként funkcionáló szekrényben felhalmozott készletek, valamint a rendelkezésre álló szakácskönyvek gyors áttanulmányozása után - három különbözõ receptet összevariálva - született az alábbi csirkés egytálétel (gyakorlatilag egyben készült rizseshús, némi alkohollal megspékelve.)
(van fénykép is, majd elõbb-utóbb feltöltöm:)))
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy v 8 kicsi csirkecomb (ez most alsócomb volt, de azt hiszem, ez részletkérdés)
25 dkg barnarizs
1-1 nagy fej lila és vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 piros húsú paprika (biztos szép lenne zölddel is, de az most nem volt)
1 citrom leve
4 dl húsleves
1dl száraz fehérbor
kevéske olaj
chili (por, de lehet egész is), sáfrány, bors, só
A madarak végtagjai rövid idõre olaj-só-bors-chili-fokhagyma pácba kerültek, majd serpenyõben szépen pirosra sütöttem õket. Ezalatt némi pityergéssel társítva felkockáztam a két hagymát (nem kell nagyon elaprózni, lesz bõven ideje fõni) és a kimagozott paprikákat. A combik pirulás után egy nagy jénaitálba kerültek, a serpenyõben visszamaradt olajon megpároltam a hagymákat, majd hozzátettem a sáfrányt, azzal is pirítottam egy kicsit. Ezt követõen jött a paprika - nagyjából öt percre, végül a citromlé. A zöldségeket a húsra halmoztam, majd az egészet nyakon öntöttem a borral és a húslevessel és nemes egyszerûséggel beleszórtam a rizst, ügyelve, hogy mindenhol ellepje a lé.
Alufóliával letakarva, 200 fokon 45 perc alatt kiválóan összesülnek/párolódnak az ízek (a végén még plusz 5 percig érdemes fólia nélkül sütni, akkor kevésbbé rizottós jellegû), a sáfránytól pedig nagyon szép színe lesz az egésznek. A fehérbor maradéka is nyilván kiválóan passzol hozzá....
Tudni kell még azt is, hogy egy ideje a hûtõben árválkodott jópár csirkecomb, amiket anno egy partira szántunk párommal, ami végül érdeklõdés hiányában (értsd barátaink azon a hétvégén a világ 7 sarkába voltak szétszórva) elmaradt. Már írtam korábban, hogy egy hónapja költöztünk új lakásba...és mivel a régi lakásban lassan fel kellene számolni a hátrahagyott tartalékokat, itt volt az ideje, hogy csináljak egy kis helyet a mélyhûtõmben (ami pillanatnyilag nem túl nagy, de dolgozunk a megoldáson).
Adva volt tehát A HÚS. Már csak a többit kellett kitalálni. A hûtõben és a kamraként funkcionáló szekrényben felhalmozott készletek, valamint a rendelkezésre álló szakácskönyvek gyors áttanulmányozása után - három különbözõ receptet összevariálva - született az alábbi csirkés egytálétel (gyakorlatilag egyben készült rizseshús, némi alkohollal megspékelve.)
(van fénykép is, majd elõbb-utóbb feltöltöm:)))
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy v 8 kicsi csirkecomb (ez most alsócomb volt, de azt hiszem, ez részletkérdés)
25 dkg barnarizs
1-1 nagy fej lila és vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 piros húsú paprika (biztos szép lenne zölddel is, de az most nem volt)
1 citrom leve
4 dl húsleves
1dl száraz fehérbor
kevéske olaj
chili (por, de lehet egész is), sáfrány, bors, só
A madarak végtagjai rövid idõre olaj-só-bors-chili-fokhagyma pácba kerültek, majd serpenyõben szépen pirosra sütöttem õket. Ezalatt némi pityergéssel társítva felkockáztam a két hagymát (nem kell nagyon elaprózni, lesz bõven ideje fõni) és a kimagozott paprikákat. A combik pirulás után egy nagy jénaitálba kerültek, a serpenyõben visszamaradt olajon megpároltam a hagymákat, majd hozzátettem a sáfrányt, azzal is pirítottam egy kicsit. Ezt követõen jött a paprika - nagyjából öt percre, végül a citromlé. A zöldségeket a húsra halmoztam, majd az egészet nyakon öntöttem a borral és a húslevessel és nemes egyszerûséggel beleszórtam a rizst, ügyelve, hogy mindenhol ellepje a lé.
Alufóliával letakarva, 200 fokon 45 perc alatt kiválóan összesülnek/párolódnak az ízek (a végén még plusz 5 percig érdemes fólia nélkül sütni, akkor kevésbbé rizottós jellegû), a sáfránytól pedig nagyon szép színe lesz az egésznek. A fehérbor maradéka is nyilván kiválóan passzol hozzá....