Egyszerû fahéjas szilvás lepény

2009-08-14

sponsored links

- Vegyünk egy olyan levelestésztát, ami nem vajjal készült - nem lesz nehéz ilyent találni, különösen ha az olcsóbbak körül nézelõdünk. Ha sok pénzünk van és leszarjuk a teheneket, vehetünk vajasat is talán. Ha mégtöbb pénzünk van, vehetünk külön vegánt is állítólag. Olyant is vehetünk, amit nem kel kinyújtani, csak kitekerni. Szerintem ez felesleges, nagyon jól ki tudjuk mi magunk nyújtani a tésztát, ezzel megspórolhatunk pár forintot. Nekem se gyúródeszkám, se sodrófám nincs, mégis ki tudom nyújtani magam. Akkor mindenki ki tudja.
- Nyújtsuk ki a tésztát tepsiméretûre, esetleg kétszer akkorára. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál nagyobb sütink lesz. Én olyan 3 mm-eresre nyújtottam.
- Helyezzük bele a tepsibe a tésztát.
- Reszeljünk le egy száraz zsemlét és a morzsát keverjük össze fahéjjal és cukorral. Használhatunk készen kapható zsemlemorzsát is, ha talicskával hordjuk haza a pénzt. De én mindig is azt vallottam, hogy nincs az a háztartás, ahol ne maradna meg egy egy zsemle, kifli- vagy kenyérvég, amit ne lehetne lereszelni zsemlemorzsának. Az így kapott morzsa nem csak olcsóbb a boltinál, hanem finomabb is, a textúrája is és az íze is (általában jóval kevésbé sós), és még környezetbarát is, hiszen vásárlás helyett újrahasznosítunk.
- Szórjuk meg a levelestésztát a zsemlemorzsás keverékkel, úgy hogy az kb 1 mm-es rétegben fedje.
- Mossunk meg és vágjunk cikkekre néhány szilvát. Én körülbelül 70-80 dkg-ot használtam a fél kilós tésztához.
- Helyezzük a szilvacikkeket a morzsarétegre rá, ízlésesen elrendezve. Ne csak úgy rádobálva, hanem lehetõleg rendezett, egymást fedõ sorokban.
- Ha nagyon savanyú a szilva, vagy ha úgy tartja kedvünk, meghinthetjük a gyümölcsöket fahéjjal elkevert cukorral.
- Elõmelegített sütõben addig sütjük, míg szép aranysárga nem lesz a tészta, és a szilvák kicsit megszottyadnak. Nekem kb 20 perc volt.

Még olcsóbbra jöhet ki a süti, ha házilag gyúrt tésztával készítjuk, aminek a recepjét most nem írom le.

Jó étvágyat!


Folytats a blogon ... fozzunkurommel.freeblog.hu/archives/2...

sponsored links

Keres?s