Egyik nagy kedvenc:

2007-02-26

sponsored links

LegesLegfinomabb Túrótorta - A változatosság kedvéért fekete áfonyából.../de persze ugyanilyen finom pl. eperrel vagy málnával is/


Az aljához valók:
1 ? bögre (300 ml) keksz törmelék /háztartási keksz jellegû - legfinomabb ha kakaós kekszbõl/linzerbõl van a ?morzsa"/
? bögre (60 ml) olvasztott vaj
? bögre (60 ml)cukor (barnacukorral szoktam csinálni vagy gyümölcscukorral)
A hozzávaalókat összedolgozzuk és egy kb. 25 cm átmérõjû tortaforma aljára ?nyomkodjuk" egyenletes kb 5-7 mm vastagságúra. (ez tényleg csak kb. - semmi baj nem lesz akkor sem ha mondjuk 1cm vastag lesz az alja a tortának)

A töltelékhez valók:
45-50 dkg krémsajt (natúr)
? - 1 teáskanál vaníllia aroma
2 tojás
? bögre (120 ml) cukor
A krémsajthoz hozzákeverjük a tojást, vanília aromát és a cukrot. Jól kikeverjük.
Rásimítjuk a kekszrétegre és elõmelegített sütõben (180 °C) kb. 30-35 percig sütjük.

A tetejéhez:
4 bögre (ez kb 1 L de lehet kevesebb is, akkor ?vékonyabb" lesz a teteje de ugyanolyan finom!) fekete áfonya (vagy más puha gyümölcs)
? bögre (120 ml) cukor
1 bögre (24o ml)víz
2 evõkanál étkezési keményítõ
1 evõkanál citromlé
Az áfonyát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet és a cukrot. Forrásig hevítjük. A keményítõt feloldjuk 2 evõkanál vízzel (krémszerû állaga lesz). Lassan, keverés mellett hozzáadjuk az áfonyához. Kb. 15 percig ?gyöngyözõ" forráson tartjuk, néha kevergetve. Ezutan hozzáadjuk a citromlevet szinteén állandó keverés mellett, majd levesszük a tûzrõl. Kevés ideig hûlni hagyjuk, de még melegen simítjuk a közben megsült túrótortára. Hütõszekrénybe tesszük és ha kibírjuk a várakozást, csak másnap tálaljuk.
Na, ez nekem eddig sohasem sikerült, pedig nem tartom magam türelmetlennek... úgyhogy pár óra hûsölés után kikivánkozott a hûtõbõl a túrótorta... ?leellenõrzés" végett...


 


Folytats a blogon ... asztalpoetica.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s