Egy szakértõ szakács véleménye a magyar konyháról

2009-08-02

sponsored links

.
"A ?létezõ magyar konyha? pedig nehéz. Ezt egyesek tagadni próbálják, mások viszont védelmükbe veszik, mondván, hogy ?ha máshol is nehezen fõznek, miért kellene nekünk könnyen fõznünk?. Teszik mindezt a világ ötödik legkövérebb országában: a WHO jelentése szerint a magyar népesség fele túlsúlyos, majdnem minden negyedik ember kórosan (!) elhízott.

Meglepõ, hogy vidéken még ennél is rosszabb a helyzet. Magyarország szinte minden egészségügyi mutatójával a sor végén kullog (szív- és érrendszeri betegségek, várható élettartam, cukorbetegségek, magas vérnyomás). Az egyik fõ ok a rossz táplálkozás.

A ?magyar konyha? talán legnagyobb baja az, hogy folytonosan élettanilag rosszféle zsírt kombinál élettanilag rossz szénhidráttal. ?Rossz? zsír az, amely sok telített vagy átmeneti zsírsavat tartalmaz. Ilyen az ipari sertészsír és a margarinok nagy része. Rossz az a szénhidrát, amely hiperglikémiát (magas vércukorszint) okoz, és arra készteti a szervezetet, hogy túl sok zsírt raktározzon el. Ilyen például az ipari cukor, a mennyiségre ?nemesített? gabonából õrölt fehér liszt, a gyenge minõségû rizs, a zsírban sült krumpli minden formájában.

A rossz zsír és a rossz szénhidrát kombinációja nemcsak a méltán szidalmazott McDonald?sban szerepel az állandó étlapon, hanem a legtöbb magyar konyhán is: a húst mániákusan panírozzuk, vagy lisztes-tejfölös-tejszínes mártással öntjük le, nagy adag zsírban sült krumplival, rizzsel, nokedlivel, kenyérrel párosítjuk, és cukros salátát eszünk hozzá. Még a friss zöldséghez is hozzáadunk egy nehéz, zsíros-szénhidrátos pépet: a rántást. Úgy fest, mintha a magyar nép kollektív páni félelemben élne: ?Mi lesz, ha egyszer nem tudja magát degeszre enni?? "


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/taplalkozas/~...

sponsored links

Keres?s