Egy lusta gasztroblogger naplója: avagy elkésett karácsonyi receptek

2010-01-13

sponsored links

Igen, lusta voltam, vagyok. Nem is tudom mi van velem, de nem esik jól írni. Éljük az átlagos hétköznapjainkat. Eszünk is persze, de valahogy eszembe sem jut feljegyezni a dolgokat. Talán idén már visszatérek régi "énemhez" :)

Ja, és még el nem felejtem: Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a karácsonyi, újévi jókívánságokat, természetesen én is kívánok minden Kedves Olvasómnak csupa jót erre az évre. Egészséget, nyugalmat, szeretetet :) és tényleg minden szépséget :)

Hát akkor összeszedem magam, és leírok egy-két receptet még Karácsonyról :)

Pl. itt van elsõként a mézes puszedli. A receptet még jó régen a nlcafe Sütik képpel fórumáról lestem, és ha jól emlékszem Bilonka volt az a felhasználó, aki volt olyan kedves és megosztotta a fórum olvasókkal ezt a fantasztikus mézest.

Így készül:

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be õket picikét a mikróba. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evõkanál tejfölt és a fûszereket, tetszés szerint. Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál õrölt fahéjat, fél teáskanálnyi õrölt szegfûszeget, és ugyanannyi õrölt gyömbért. 60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.

A tésztát betesszük pihenni a hûtõbe. Másnapra kellõen szilárd, formázható lesz! Én tegnap gyúrtam, ma délután sütöttem. A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. Rövid idõ alatt megsül. (170 fokon kb. 10 perc)

A kimaradt 3 db tojásfehérjébõl habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább verjük. Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütõpapírra szedni, szárítani.

Beiglim:

Szintén nlcafe-s szerzemény. Andi osztotta meg velünk ezt a csodás, képekkel ellátott receptet. Már négy éve készítem ezalapján a recept alapján. Mindig nagy a sikere.

Mutatom (eredeti receptleírás ez is):
A receptbõl 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztõ
2 db tojássárgája
1 dkg só
1dl hideg tejszín és hideg tej, annyi,hogy a tészta kemény legyen.
Az élesztõt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. Apukám mindig elözõ nap elkészíti és betölti a bejgliket és csak másnap süti.
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hüvõs helyen de nem hütõben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
És csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gõz ki tudjon belõle jönni. Légkeverõs sütõben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez )
0,5 l víz
70 dkg mák vagy dió
50 kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, örölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi örölt pírított szegfûszeg.
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni és összekeverni a további hozzávalókkal. Hagyni kell kihûlni, célszerû elõzõ nap elkészíteni.
Készítettem három mákosat, és három diósat. A mákosról sajnos nem tudott élvezhetõ kép készülni, mert elfogyott, mire észbekaptam :D

Folyt.köv.

Folytats a blogon ... pusztakonyha.blogspot.com/2010/01/egy...

sponsored links

Keres?s